Inheemse vaders verwend en getraind door Rumas

Tekst en beeld Tascha Aveloo
PARA — Ruim tachtig inheemse mannen van de dorpen Casipora, Matta, Wit Santi, Bersaba, Vierkinderen en Hollandse Kamp, zijn handvaten aangereikt voor een betere opvoeding van hun kinderen en betere communicatie met hun partner. “Vaders hebben die bemoediging nodig omdat de druk op hen best groot is. En het werd duidelijk dat de problemen die deze mannen hebben dezelfde zijn als die in de stad”, vertelt Emmy Hart, directeur van de Stichting Rumas.
Het was zaterdag een compleet verzorgde Vaderdag te Colakreek die Rumas voor de tiende keer heeft georganiseerd. De vaders gaven aan veel geleerd  te hebben over betere communicatie met hun kinderen en hoe ze het best te kunnen stimuleren. Velen gaven aan niet gedacht te hebben dat de dag  zo indrukwekkend en leerrijk zou zijn.
“We willen de mannen helpen om betere opvoeders en echtgenoten te zijn. Ook al is het in een gezin waarvan de kinderen niet van jou zijn, dan nog heb je de verantwoordelijkheid”, legt Hart uit. Ze geeft aan dat opvoeding maatwerk is omdat elk kind anders is, maar er zijn wel algemene strategieën. De organisatie wil ook op korte termijn een boek met opvoedingstips uitgeven.