Illegale landingsbaan en drugsvliegtuig te Tibiti vernietigd

In het kader van de bestrijding van de transnationale drugscriminaliteit en het beleid van het Openbaar Ministerie (OM) hieromtrent, heeft gisteren de vernietiging plaatsgevonden van de illegale landingsbaan te Tibiti, alwaar afgelopen dinsdag 6 september 2022, een tweemotorig vliegtuig en 1091.5 kilo drugs en een machinegeweer werden onderschept. De grote hoeveelheid cocaïne en een machinegeweer werden door veiligheidseenheden in beslag genomen. Het vliegtuig waarmee de drugs vervoerd werd, is intussen vernietigd in opdracht van het OM. De vernietiging heeft plaatsgevonden door het Justitieel Interventie Team met ondersteuning van deskundigen van het Nationaal Leger.
Het OM zegt in een verklaring, dat het dit beleid zal voortzetten door de overige illegale landingsbanen die gebruikt worden voor drugstransporten, onklaar te maken. Naar wij vernemen, zijn er meerdere landingen geweest, omdat het vliegtuig niet in één keer zo een grote hoeveelheid kan hebben vervoerd. Het aangetroffen tweemotorig vliegtuig, kan volgens deskundigen, maximaal 600 kg vervoeren en dat inclusief het gewicht van de piloten. Het toestel staat in Venezuela geregistreerd, maar onderzoek zal moeten uitwijzen of dat inderdaad juist is, want bij drugstransporten worden vaak valse registraties gebruikt.
De redactie vernam de afgelopen week, dat een groot deel van de cocaïne nabij een oever werd onderschept. De drugs zijn op meerdere locaties verspreid aangetroffen. Wij vernamen voorts, dat er vermoedelijk meerdere personen uit de nabije omgeving zijn gevlucht en het gaat in dezen vermoedelijk om de afhalers die met boten waren gearriveerd, en niet op de locatie werden aangetroffen. De leden van de opsporing hebben meerdere boten aangetroffen, maar geen bemanning.
De operatie van de afgelopen dinsdag werd uitgevoerd door een gemengde eenheid bestaande uit politieambtenaren, militairen, leden van het Justitieel Interventie Team (JIT) en van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). De gemengde eenheid begaf zich na informatie te hebben uitgewerkt, naar het gebied voor onderzoek.
Bij aankomst werd een vliegtuig aangetroffen een aantal zakken met de drugs en een machinegeweer. Inmiddels zijn er twee verdachten aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie, in verzekering gesteld. De Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname, onderzoekt deze zaak verder met ondersteuning van de overige diensten. Naar wij ook vernemen, heeft de hoeveelheid drugs cocaïne die in beslag werd genomen, een straatwaarde van 45 miljoen euro.
The post Illegale landingsbaan en drugsvliegtuig te Tibiti vernietigd .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname