‘Ik voel dat het iets kan worden met de viool erin’

Tekst Steven Seedo
“Ik hou van deze persoonlijkheden. Eenieder heeft zijn eigen unieke verhaal. Dat we samenwerken en iets heel moois tot stand brengen, is echt om trots op te zijn. Tru Lobi staat voor mij niet alleen voor de liefde naar de vrouw toe, maar ook echt voor de liefde van het vak die beiden uitoefenen.” Dat zegt Samantha Baumgard. Ze heeft de kawinaster Patrick ‘Tevè’ Tevreden overgehaald voor een bijzonder muziekproject met haar dochter, de violiste Shauntell Baumgard.
Het gaat om de song ‘Tru Lobi’ een kaseko met aleke en awasa invloeden. De bijbehorende clip komt vrijdag uit. Shauntell noemt de samenwerking inspirerend. “Ik heb meer kunnen leren over de Surinaamse muziekgenres en mij meer kunnen verdiepen in vooral ritmes die meer op percussie instrumenten worden gebracht, ook op viool. Patrick Tevreden heeft een geweldig oer-Surinaamse stemgeluid.”

 “Zijn stem doet iets met mijn ziel. Shauntell doet precies hetzelfde met mij met haar vioolspel”
moeder Samantha Baumgard
Met je ziel
“Met trots presenteer ik mijn eerste muzikale project Een ode aan alle vrouwen, waarin twee werelden samenkomen. De iconische zanger-muzikant Tevè, met het klassieke eigentijdse vioolspel van Shauntell”, stelt moeder Baumgard. De realityserie een ‘Volle Bak bij de Baumgards’ wordt sinds 19 oktober tot en met 7 december wekelijks uitgezonden op de Nederlandse televisie. De kijker zal op een later moment zien hoe de samenwerking tussen de kawinaster en de violiste tot stand is gekomen. De serie portretteert het mega gezin in zijn dagelijkse bezigheden.
Het idee voor de bijzondere samenwerking is ontstaan doordat moeder Baumgard, die ondernemer is, vanaf haar tienerjaren al een grote fan is van Tevé. “Zijn stem doet iets met mijn ziel. Shauntell doet precies hetzelfde met mij met haar vioolspel. Beiden zijn zeer gepassioneerd en spelen en zingen met hun ziel. Dit geeft mij echt kippenvel, omdat er meer gebeurt dan alleen het mooie aanschouwen. Wanneer eenieder van hen bezig is brengt het iets moois teweeg.”
Cultuur doordrukken
Baumgard besefte op een nacht dat het om twee bijzondere mensen gaat met elk een eigen sound. “Ik belde Tevé op en zei: ‘Pat, ik wil dat jij en Shauntell samen een poku maken.’ Nadat Tevé had ingestemd zei Shanutell: ‘Ja ik doe het. De reden waarom ik dit ook zo wilde is omdat we onze muziek niet op de mainstream radio te horen krijgen. Door een elite-instrument op deze manier in te zetten, denk ik dat het zodanig kan aanslaan dat iedereen ervan kan genieten.”
Moeder Baumgard zegt ook dat muziek verbindt en waarom zou het op deze manier niet lukken. “We hebben onze eigen serie op televisie en door middel hiervan probeer ik onze cultuur door te drukken. Hoe mooi is het dat wij ouderen samen met de jongeren aan de slag gaan en mooie muziek tot stand laten komen.”
Ook de kawinaster, die het lied binnen twee dagen heeft geschreven, is er tevreden over. “Ik voel ook dat het iets kan worden met de viool erin. Shauntell heeft het echt met gevoel gespeeld. De bijbehorende clip is in een landgoed in Den Haag opgenomen.” Andere muzikanten die hebben meegewerkt zijn Laino ‘ Laitjie’ Tol , Marvin ‘Broodje’ Wondel, Ruffieno ‘Rief’ ter Haar en Mitchell ‘Mitta’ Sno, Melvin ‘Melly’ Themen, Omar Landveld en Lorenzo Pronk.
[embedded content]