Huize Ashiana zelfvoorzienend met hydrocultuursysteem

door Valerie Fris
PARAMARIBO — “Terwijl je bezig bent je eigen groenten te produceren, bevorder je jouw mentale en fysieke gezondheid. Dit zijn de voordelen van duurzame projecten waarin wij graag investeren.” Dat zei Andrew Hepburn, landelijk voorzitter van de Shell, afgelopen vrijdag bij de officiële overdracht van een moestuin aan Huize Ashiana. De tuin is volledig door de Shell gefinancierd. Er zal geteeld worden middels een hydrocultuursysteem.

“Dit is onderdeel van onze sociaal investeringsstrategie”
Andrew Hepburn
Hydrocultuur is een nieuw teeltsysteem. Deze is milieuvriendelijker, omdat er minder gebruik gemaakt wordt van pesticiden, meststoffen en water. Hepburn laat weten dat de Shell in Suriname is voor de olie en gasindustrie en investeert in diepzee projecten, maar dat het voor hun bedrijf erg belangrijk is om projecten te doen, die bijdragen aan de ontwikkeling van de gemeenschap. “Dit is onderdeel van onze sociaal investeringsstrategie”, zegt de voorzitter.
Enthousiast
De bewoners van Huize Ashiana n zichtbaar enthousiast. Een deel van hen is een maand lang door het bedrijf Parmas Green Farm, die de tuin heeft aangelegd, getraind om met het systeem om te gaan. Het bejaardentehuis was sinds 2019 al gestart met een tuinproject ten behoeve van de bewoners. Dit project had als doel de bewoners een ontspannen en plezierige bezigheid te bieden en te voorzien in gezond voedsel en groenten.
Het tehuis had twee jaar geleden het bedrijf Kosmos Energy Suriname benaderd voor financiering om hun tuinproject uit te breiden met hydrocultuur. In December 2020 heeft Shell de belangen van Kosmos Energy in Blok 42 overgenomen en deed zo zijn intrede in Suriname. De aanvraag van Huize Ashiana werd daarbij gehonoreerd en vond de aanleg van de tuin plaats.