Hooghart: Regering volksvijand no 1

Deze regering is volksvijand nummer 1. Dit zei vakbondsleider Ronald Hooghart tijdens de protestactie vandaag bij De Nationale Assemblee. President Chan Santokhi toont volgens hem en collega vakbondsleider Michael Sallons totaal geen respect voor het volk door het ultimatum dat vannacht is verlopen, te negeren. De Assembleeleden zijn opgeroepen om de regering naar huis te sturen. Indien dat niet gebeurt, kunnen zij ook hun zetels ontruimen, zodat nieuwe volksvertegenwoordigers worden geplaatst die wel de belangen van het volk zullen behartigen.

NDP-bestuurslid tevens fractieleider Rabin Parmessar heeft de actievoerenden toegesproken. Hij heeft meegedeeld dat de NDP groots zal mobiliseren de komende week. De mobilisatie zal landelijk plaatsvinden. Parmessar voerde aan dat de armoede in het land ongekend is. De prijzen stijgen dagelijks. Een ei dat SRD 1.20 kostte tijdens de vorige regering, is nu naar SRD 7. Broodprijzen zijn weer verhoogd vandaag naar SRD 35 een pak. Er zal gestreden worden voor een menswaardig bestaan, voerde de politicus aan. Hij merkte op dat mensen monddood worden gemaakt, Assembleeleden worden met de dood bedreigd. “Dit kan niet, de democratie moet terug”. Hij zei dat de NDP massaal gaat meedoen. “NDP is in actie nu!”. Diverse Assembleeleden van NDP, onder wie Ashwin Adhin en Stephen Tsang hebben ook meegelopen.

NDP-topper Rabin Parmessar spreekt de mensen toe.

Assembleelid Ann Sadi (NDP) had een stapel recepten in haar hand. Zij merkte op dat mensen die bij SZF verzekerd zijn, steeds in eigen zak moeten tasten om medicamenten te kunnen kopen. Het gaat om bedragen tussen SRD 1.000 en SRD 1.500. Mensen lijden honger. Als ze ziek worden, is er nauwelijks medische zorg te verkrijgen. Nu is het scanapparaat niet in orde in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, deelde Sadi mee. De middenklasse is verworden tot armoezaaier. Het Assembleelid zei dat als de grondconversie wordt doorgedrukt de rijken rijker zullen worden en de armen armer.

Voor maandag zijn de mensen weer opgeroepen om te demonstreren om 10.00 uur te Sivaplein. Sallons deelde mee dat maandag de actie veel groter zal zijn omdat diverse groepen nu lijfelijk hun steun geven. Vandaag was een aanloop, maar komende week zal de actie aanzwellen.