Hooghart overweegt rechtszaak tegen president Santokhi

‘Als je niet met mij wil onderhandelen waarom wel met Miskin?’
door Jason Pinas
PARAMARIBO — Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties(CLO), overweegt heel serieus om een rechtszaak aanhangig te maken tegen president Chandrikapersad Santokhi. De vakbondsman is niet te spreken over de houding van het staatshoofd tegen hem als voorzitter van de grootste vakcentrale.
Santokhi heeft Hooghart in maart dit jaar per brief laten weten dat de regering niet met hem kan onderhandelen omdat er een rechtszaak was tussen Hooghart en Michael Miskin. Beiden claimden toen het voorzitterschap van de CLO. “Met referte aan uw schrijven d.d. 14 maart 2022, inzake het onderwerpelijke, deel ik u mede dat indachtig artikel 131 lid 3 van de Grondwet, waarbij inmenging in zaken bij de rechter aanhangig verboden is, de beslissing van de rechter in onderhavige kwestie dient te worden afgewacht”, meldde de president in zijn schrijven.

  “Ik moet dit natuurlijk nog goed bespreken met de leden en bestuursleden om na te gaan wat we precies gaan doen”
Ronald Hooghart
Oneerlijk
Hooghart vindt de houding van Santokhi oneerlijk omdat hij in die tussentijd wel heeft onderhandeld met Miskin en zijn bestuur. “Als je niet met mij wil praten hoe onderhandel je dan wel met Miskin?”, vraagt Hooghart zich af. Hij zegt dat de president zichzelf in de problemen heeft gebracht met deze brief. “Ik heb een overeenkomst met de overheid van Suriname voor invulling van het gelijkheidsbeginsel. En in plaats dat uit te voeren benadeelt hij de ambtenaren om hun gelden in te trekken”, klaagt Hooghart.
Hij vraagt zich af wat het staatshoofd zal doen nu de rechter Miskin heeft verboden zich uit te geven als voorzitter van CLO. De twee moeten deze kwestie binnen vier weken in een bodemgeschil uit procederen. Omdat Hooghart de houdening van Santokhi als een scenario beschouwt bekijkt hij nu mogelijkheden om een rechtszaak aan te spannen tegen de president.  “Ik moet dit natuurlijk nog goed bespreken met de leden en bestuursleden om na te gaan wat we precies gaan doen”, verduidelijkt de vakbondsman.
Caribische Hof van Justitie
Hooghart zegt dat financierders nu al klaar staan om zijn bestuur financieel te ondersteunen bij dit rechtsproces. Indien er in Suriname geen genoegdoening krijgt zal de zaak worden voorgelegd aan het Caribische Hof van Justitie(CCJ) en de International Labour Organization(ILO). “De wet zegt dat de overheid met CLO moet onderhandelen wanneer het om de landsdienaren gaat en dat is niet gebeurt. Miskin is nooit de voorzitter van CLO geweest. Wat mij betreft zijn die onderhandelingen ongeldig. Maar dat zal de rechter bepalen”, merkt Hooghart op.