Hindostaanse contractarbeidsters krijgen ‘stem’ in nieuwe publicatie NSHI

door Audry Wajwakana
PARAMARIBO — Over het algemeen is er weinig geschreven over de periode van Hindostaanse contractarbeid. En als er iets over werd geschreven, ging het vaak om de mannelijke contractanten. De Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) heeft vrijdag haar jongste publicatie ‘Hindostaanse contractarbeidsters – Een studie naar het leven, de rol en de positie van de Hindostaanse vrouwen, 1873-1921’, gepresenteerd in het Lalla Rookh Complex.
Het boek is samengesteld door onderzoeker Tanya Sitaram, die met dit onderwerp in december 2016 haar masterstudie aan de Anton de Kom Universiteit afrondde. “Hiermee geeft ze deze vrouwen een stem, die anders nooit gehoord zou worden”, zegt NSHI-voorzitter Farid Ketwaru.
Het onderzoek presenteerde Sitaram in maart 2017, dat toen gelijk de aandacht trok van het NSHI-bestuur, dat ervan een boekversie voor een breder publiek wilde uitbrengen. Maar vanwege drukke werkzaamheden kwam Sitaram eraan toe om die pas na vijf jaar af te krijgen. Zij gaf een korte presentatie over het boek, waarin de meeste wetenschappelijke en moeilijke woorden zijn weggelaten.
Op ‘bestelling’
In het boek komen verschillende onderwerpen aan de orde zoals de werving en komst van de contractanten naar Suriname, die op ‘bestelling’ plaatsvond. De term ‘bestelling’ vond ze in de archieven en beschrijft ze hoe die vanaf de plantage plaatsvond tot de werving van de arbeidskrachten in Calcutta. Verder zijn ook beschreven de oorzaken en motieven om naar Suriname te komen, de speciale werving van vrouwen en ongelijke genderverhouding in Suriname, het aantal en ‘typen’ vrouwen, hun lonen, taken, conflicten, hun dagelijks leven op de plantages en nog meer.
Tijdens de gehele contractperiode zijn ongeveer 21.237 mannelijke contractanten en ongeveer 8.527 vrouwelijke contractanten naar Suriname aangevoerd. De onevenwichtige genderverhouding had vele gevolgen. Mannen konden moeilijk aan een vrouw komen, waardoor de vrouwen een bepaalde dominante positie van vrijheid, machts- en onderhandelingspositie verwierven. Menige vrouw bepaalde zelf met wie ze een relatie aanging, of ze haar man verliet voor een ander of ging met meerdere mannen een relatie aan (polyandrie).
De scheve genderverhouding had zowel positieve als negatieve gevolgen. In Suriname was er geen sprake van het kastenstelsel zoals in India (toen Brits-Indië) en weduwen konden weer hertrouwen. De negatieve gevolgen n bijvoorbeeld jaloezie, rivaliteit en competitie tussen de mannelijke partners, waarbij vaak de vrouw het slachtoffer was.
Sitaram: “Tijdens mijn onderzoek heb ik niet alleen vijftig aanslagen genoteerd die werden gepleegd op vrouwen, maar ook nog op de meest wrede manieren. Zoals het met petroleum overgieten en in brand steken, de armen afkappen, met een houwer verwonden, enzovoorts.”
Lees het uitgebreide artikel in onze maandageditie