Het drugsprobleem in Colombia is erger dan ooit

Tijdens de covid-pandemie nam de drugsproductie in Colombia schrikbarend toe. In veel rurale gebieden werd de productie van illegale drugs de enige economische activiteit tijdens de pandemische lockdowns, toen markten en landbouwroutes werden afgesloten en boeren overschakelden van voedselgewassen op coca. Volgens een nieuwe jaarlijkse enquête van het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties, groeide het totale areaal dat werd geoogst van cocabladeren, het belangrijkste ingrediënt voor cocaïne, in 2021 met 43%. Tegelijkertijd groeide de hoeveelheid potentiële geproduceerde coca per hectare met nog eens 14%, waardoor experts geloven, dat Colombia meer cocaïne produceert dan ooit in zijn geschiedenis.
“Een paar jaar geleden moest je nog uren rijden om coca-gewassen te zien. Nu komen ze veel vaker voor, op minder dan een kilometer van de snelweg,” vertelde Elizabeth Dickenson, een senior analist bij de International Crisis Group.  Nora Taquinas, een inheemse milieuverdediger, die meerdere doodsbedreigingen heeft ontvangen van criminele organisaties, zei dat in het inheemse reservaat van Tacueyo, Cauca, de toename van de coca- en marihuanaoogst grote bezorgdheid tot gevolg heeft bij de leiders in de gemeenschap. “Twee tekenen wijzen op een duurzamere drugshandel dan in de afgelopen jaren, namelijk informele controleposten op de weg naar Tacueyo en een zorgwekkende trends van schooluitval, omdat lokale kinderen door criminele organisaties in dienst worden genomen voor ondergeschikte taken rond de productie van verdovende middelen.” Taquinas  zei dat de kartels ongeveer ongeveer USD 3 USD betalen, om een ​​pond marihuanaspruiten schoon te maken. “Een kind kan tot zes pond per dag doen, en dat is hier veel geld.”
Het overhalen van boeren om te stoppen met het verbouwen van coca, is de afgelopen vijftig jaar een van de grootste problemen van Colombia geweest. De traditionele oplossing was de boeren te straffen door gewassen te vernietigen door middel van steeds geavanceerdere en krachtigere maatregelen.
The post Het drugsprobleem in Colombia is erger dan ooit .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname