Haïtianen protesteren tegen aanhouding ‘Saya’

Een groep Haïtianen is gisteren getogen naar het consulaat van Haïti in Suriname aan de F.H.R. Lim A Po straat, alwaar er werd geprotesteerd tegen de aanhouding van de ondernemer Jean ‘Saya’ Mixon. Volgens de groep is de aanhouding onterecht, en is het duidelijk dat er sprake is van een politiek proces. Dit gezien de douanier die als hoofdverdachte werd aangemerkt, reeds in vrijheid is gesteld. De groep betreurt het dat de ondernemer op dergelijke wijze wordt gecriminaliseerd en dat hem een contactverbod is opgelegd. “Niemand heeft hem tot nog toe kunnen spreken. Zijn familie moet het hebben van een advocaat. Wie heeft hij vermoord voor een dergelijke behandeling”, vroeg één van de demonstranten zich af.
De groep verwacht van de president en het Openbaar Ministerie met name de procureur-generaal, uitleg over de aanhouding. Ook wensen ze dat de familie van Mixon toegang krijgt tot de ondernemer. De groep stelde de regering ook een ultimatum van een week, om te komen met antwoorden, anders zullen volgens hen meerdere Haitianen zich aansluiten.
“We kunnen ook mobiliseren. We hebben het gedaan tijdens de verkiezing, dus we kunnen het ook doen voor iemand die altijd voor ons klaar staat”, aldus een actievoerder.
Saya werd op 7 oktober tijdens een inval gepleegd door diverse eenheden van de politie, bij zijn bedrijf gearresteerd. De aanwezige leden van de opsporing, hebben Haïtiaanse ondernemer vervolgens weggevoerd en zijn kantoor en woning doorzocht. Enkele uren later werd bevestigd, dat Saya is aangehouden door het Corruptie Onderzoeksteam van het Korps Politie Suriname (KPS). Hij werd vervolgens na afstemming met het Openbaar Ministerie, ingesloten. Volgens de Public Relations afdeling van het KPS, heeft de aanhouding te maken met het vermoedelijke gebruik van gefraudeerde documenten bij de invoer van een luxe auto.
The post Haïtianen protesteren tegen aanhouding ‘Saya’ .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname