Guyana gaat CARICOM-voorzitter benaderen over vissersboten-kwestie

Families van drie vissers die onlangs hun boten in de Surinaamse wateren zijn kwijtgeraakt, hebben afgelopen vrijdag van de Guyanese president Irfaan Ali, de verzekering gekregen, dat de regering er alles aan doet om deze kwestie aan te pakken. President Ali deed deze belofte tijdens een bezoek aan Annandale, aan de oostkust van Demerara. ‘’De zaak zal naar het hoogste niveau worden gebracht’’, aldus president Ali.
‘’Ik ga de voorzitter van de Caricom schrijven, die nu de president van Suriname is. Laten we ervoor zorgen dat die brief vandaag naar de voorzitter van de Caricom gaat en dat deze kwestie ter sprake wordt gebracht. We laten u niet in de steek‘’, benadrukte Ali.
In augustus werden de vissersboten en visuitrusting in beslag genomen, nadat bleek dat de vissers in de Surinaamse wateren activiteiten ontplooiden. Berichten in de lokale media gaven aan dat de drie vissers ook een boete moesten betalen voor hun acties.
President Ali zei ook dat de regering niet uitsluit juridische stappen te ondernemen om de zaak op te lossen.
‘’We vechten tegen deze zaak vanaf het moment dat ze het brachten. De ambtenaren zeiden dat ze de boot hadden verkocht. Ik heb de procureur-generaal gezegd dat we nu zullen werken. Als we legaal tegen hen moeten optreden, zullen we legaal tegen hen ingaan, want er kan geen systeem zijn waarbij je zomaar een boot in beslag kunt nemen en hem de volgende dag verkopen‘’, aldus Ali tegenover bezorgde familieleden.
Afgelopen woensdag zei de Guyanese president, dat vertegenwoordigers van Guyana en Suriname elkaar zullen ontmoeten om problemen rond het verlenen van 150 kustvisvergunningen aan Guyanese vissers op te lossen. De afgifte van de visvergunningen was een overeenkomst die voortkwam uit een vierdaags officieel bezoek van de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi aan Guyana in 2021. De regering heeft in een recente verklaring ook de intimidatie door Suriname van Guyanese vissers in de Surinaamse wateren veroordeeld.
‘’De Guyanese regering veroordeelt, in de sterkst mogelijke bewoordingen, de meest recente pesterijen die Guyanese vissers door de Surinaamse regering zijn aangedaan, inclusief het niet verlenen van vergunningen aan onze vissers in overeenstemming met een verbintenis aan Zijne Excellentie, dr. Mohamed Irfaan Ali, president van de Coöperatieve Republiek Guyana op 26 november 2020, tijdens een bezoek aan Suriname”, aldus de regering in de verklaring.
(Bron: NewsroomGY)
The post Guyana gaat CARICOM-voorzitter benaderen over vissersboten-kwestie .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname