Goudvoorraad Grassalco voor doorstart SLM

PARAMARIBO — De goudvoorraad van Grassalco zal worden aangewend voor de eigen doorstart, maar ook voor die van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). De Communicatiedienst Suriname (CDS) heeft dinsdag gemeld dat de regering als aandeelhouder daartoe toestemming heeft verleend. “Met de financiering en uitvoering van de herstelplannen is er een goede basis voor het bereiken van duurzame gezondmaking van de twee staatsbedrijven”, wordt aangegeven.
Zowel Grassalco als SLM is “noodlijdend” en beide hebben een herstelplan ingediend bij de regering waarvoor financiering nodig is. De behoefte van de SLM is veertien tot vijftien miljoen US dollar en van Grassalco drie tot vier miljoen US dollar. Dat geld wordt verkregen uit de 10.767,946 troy ounce aan goud dat Grassalco bij de Royal Canadian Mint heeft. Het vertegenwoordigt een geschatte waarde van achttien miljoen US dollar.
De goudvoorraad van Grassalco zal op de internationale markt worden verkocht, waarna de opbrengst zal worden aangewend voor de financiering van de twee herstelplannen. “Met betrekking tot SLM zal het bedrag door Grassalco worden doorgeleend voor een periode van acht jaar en een rente van gemiddeld 4,8 procent”, wordt uitgelegd.
Aangestipt wordt dat het bij de Royal Canadian Mint afkomstig is van de geaccumuleerde royalty afdrachten door Iamgold tot en met 31 oktober 2019. Na die datum werden de royalty’s verpand aan de Centrale Bank van Suriname. Dit besluit werd door de regering-Bouterse/Adhin genomen.