‘Goddelijke interventie nodig om Suriname te redden’

‘Begi gi wan kenki ini Sranan’
door Valerie Fris
PARAMARIBO — “De geestelijke situatie, de ongebreidelde stijging van de criminaliteit, moraal en ethiek die zoek zijn, corruptie en alle onrecht in Suriname. Wij denken dat er goddelijke interventie nodig is vanwege alles dat om ons heen gebeurt.” Dit stelt apostel Steven Reyme van de gemeente Logos International en voorzitter van de politieke partij A20.
Samen met andere christelijke leiders van Pinkstergemeenten heeft hij het initiatief genomen om een nationale gebedsdienst te houden in het Antony Nesty Indoor Stadion komende vrijdag. Als thema is gekozen: ‘Eén volk, één taal, begi gi wan kenki ini Sranan. Enkele geestelijke leiders die medewerking hebben toegezegd zijn apostels Frank Nahar en Irma Gimith-Woerdings, pastor Sila Wong Swie San en bishop Wilfred Lavenberg. “Wij als Christenen geloven dat God altijd kan ingrijpen dus we vragen dat hij de mensen aanraakt om verandering teweeg te brengen in ons land”.

“Wij als christenen geloven dat God altijd kan ingrijpen dus we vragen dat hij de mensen aanraakt om verandering teweeg te brengen in ons land“

Iedereen welkom
“Bidden is de taak die God aan de gelovigen heeft gegeven. Daarom is het belangrijk dat de geestelijke leiders het voortouw nemen”, zegt Reyme. Een van de redenen om verschillende gemeenten te betrekken is eenheid brengen onder elkaar. De initiatiefnemers zijn dan wel voorgangers van verschillende pinkstergemeenten maar alle christenen, van elke denominatie zijn welkom.
De gebedsdienst zal beginnen met zang, gevolgd door een korte boodschap uit de Bijbel waarna er tot ongeveer tien uur s ’avonds gebeden zal worden voor de regering en voor vrede in het land. “In het Woord staat dat het gebed van een rechtvaardige veel vermag dus dat betekent dat onze gebeden impact kunnen hebben”, zegt de politicus en geestelijke leider.
Kritiek
Dat er ook kritiek wordt geuit op de christelijke leiders die president Chandrikapersad Santokhi met gebed ondersteunen, is niet aan Reyme voorbijgegaan. Ook hij was afgelopen week doelwit nadat hij in het VHP-hoofdkwartier bij de verjaardag van de partij was. Reyme is vaak heel scherp naar de regering toe over het beleid en liet dat ook merken tijdens onder meer de protesten van de Organic Movement vorig jaar.
“Ik ben uitgenodigd bij de verjaardag van de VHP. Waarschijnlijk had men niet gedacht dat ik zou gaan vanwege mijn kritische kijk op zaken maar ik ben niet bang om kritisch te zijn als het moet. Dus als het niet goed gaat mag ik dat zeggen en als de president mij uitnodigt om te bidden kan ik toch niet weigeren als gelovige?”
Reyme wijst erop dat wij leven in een land waar het beleven van religie vrij is. “Elke president is vrij om te vragen om gebed.” Hij stelt dat Santokhi niet de eerste president is die geestelijke leiders vraagt om te bidden voor de regering en het land. “Ook vorige presidenten hebben dat gedaan en ik sta daarvoor altijd open en vandaar mijn aanwezigheid in het VHP centrum.”
Reyme benadrukt dat ook als bijvoorbeeld NDP, NPS, Abop of PL hem vragen, hij aanwezig zal zijn. “In mijn optiek staat de politiek nooit boven mijn medemens. Naastenliefde is hoger dan alles wat je ook bereikt in het leven.”