Gepensioneerden Suralco niet blij met ‘dode grietjebie’

Gepensioneerden zijn diep teleurgesteld met het aanbod van Suralco over het omzetten van hun SRD pensioen in US-dollar. Veel mensen krijgen pensioenen tussen de SRD 100 en SRD 500 per maand. Als ze hun karig pensioen omzetten in US-dollar zullen de medische voorzieningen per augustus worden stopgezet. Zij zullen dan zelf  een verzekering moeten afsluiten. Ook zullen zij, wanneer ze een overeenkomst tekenen om het pensioen in valuta om te zetten, dienen af te zien van een eventueel rechtsgevolg van een uitspraak over pensioenen die nu aanhangig is.

Gepensioneerden van Suralco voelen zich al jaren bestolen door de bauxietmaatschappij. De omrekeningsfactor voor hun pensioenen was in februari 2011 SRD 3,25 voor de US-dollar. Al die jaren is deze koers gehanteerd, ondanks aankloppen aan vele deuren die gesloten zijn gebleven. Nu wordt het SRD-bedrag omgezet voor de koers van SRD 3,25 in US-dollar. “Voor mij komt het neer op US$ 120 per maand”, zegt een gepensioneerde aan Suriname. De vrouw krijgt nog geen SRD 400 per maand aan pensioen van haar intussen overleden man, die 25 jaar zijn krachten heeft gegeven voor Suralco. Anderen hebben nog minder. Ze hebben meer kosten gemaakt om naar de stad te komen om te luisteren naar de gemachtigden van Suralco. Een kennis van haar krijgt maar US$ 45 per maand bij de omzetting.

Tijdens de presentatie afgelopen week, werden gepensioneerden al kwaad. Velen hebben nog voor afloop van de presentatie de zaal verlaten. “Als ik mijn medische voorziening verlies, moet ik meer dan SRD 2.000 betalen voor een verzekering. En niet alle kosten worden gedekt. Ik ga dus niet mee met het omzetten van het pensioen in valuta”, zegt een gepensioneerde ferm. “Hoelang hebben wij nog te leven, dat er zo met ons wordt gesold. Veel mensen zijn ziek geworden door hun harde werk bij Suralco en krijgen stank voor dank”.

Een aantal gepensioneerden heeft een rechtszaak aangespannen tegen Suralco. Nu wil de maatschappij dat gepensioneerden een overeenkomst tekenen, waarbij wordt verklaard dat ze de maatschappij gaan vrijwaren van rechtsgevolgen bij een vonnis. De meeste gepensioneerden hebben besloten niet in te gaan op het aanbod van de maatschappij. Zij vinden dat het land noch de vakbond voor hen is opgekomen. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst waren ook verzekeringsmaatschappijen en banken aanwezig waar informatie ingewonnen kon worden. Wie het pensioen wil omzetten in vreemde valuta moet een US-dollar bankrekening openen. Het geld wordt vanuit een Amerikaanse bank rechtstreeks gestort op de rekening in Suriname. De mensen hebben tot 10 april de tijd om een besluit te nemen.