‘Geen ruimte voor loonaanpassing RGD-artsen’

De Vereniging Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA), maakte gisteren bekend dat de artsen van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), vandaag in actie zullen gaan. De artsen stellen al langer dan zes maanden hun wensenpakket 2022 te hebben ingediend bij de directie, doch zeggen tot op heden geen antwoord te hebben ontvangen. De artsen bedingen onder andere een loonsverhoging van 50 procent. De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zei gisteren in het radioprogramma ABC Aktueel, dat het ministerie op de hoogte is van het wensenpakket van de artsen. ‘’In clusterverband is er vanuit de regering met de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking hierover gesproken. Er is zeker vier tot vijf keer en afgelopen vrijdag nog, een duidelijke uitleg gegeven vanuit de RGD-directie aan de VRA’’, zei Ramadhin. Hij gaf aan dat aan de VRA gevraagd is om op basis van de financiële uitdagingen, een nieuw wensenpakket in te dienen. ‘’Helaas zijn zij niet bereid om verder over een wensenpakket te gaan praten om het te veranderen.’’
Ramadhin benadrukte dat de regering enkele maanden terug ook op basis van het ingediende wensenpakket, ‘’in duidelijke bewoordingen en behoorlijke argumentatie aan de artsen, erkend heeft, dat hetgeen op dit moment wordt gevraagd, gelet op de financiële ruimte binnen de RGD, er geen ruimte is om een loonaanpassing te geven’’. Dat de VRA een loonaanpassing van 50 procent eist, is volgens Ramadhin niet verantwoord en ook niet in lijn met de organisatie.
“Op dat punt zijn we beland, waarbij er een verschil van inzicht is, maar ook een grote uitdaging om een invulling te geven aan de door de VRA gestelde eis”, aldus Ramadhin. Hij benadrukte dat het ministerie van mening is, dat met behoorlijke discussie en argumentatie er zeker begrip moet zijn bij partijen. “En van onze zijde is er zeker begrip, als we kijken naar de financiële ontwikkelingen in het land, dat elke persoon in het land beïnvloed wordt door de ontwikkeling.” Ramadhin zei dat er rekening mee gehouden moet worden, dat de artsen de hoogst verdienende loongroep binnen de organisatie van de RGD is. ‘’Dat betekent dat een dergelijke aanpassing, de scheefgroei in die kolom van lonen bij de RGD nog verder gaat doen verergeren’’, aldus de minister. De minister heeft de RGD-directie verzocht om alsnog met de VRA om de tafel te gaan zitten, om te kijken wat werkbaar zou zijn voor hen om de rust te garanderen. ”We gaan in ieder geval de samenleving moeten garanderen dat de toegang tot zorg gegarandeerd is’’, zei de minister.
The post ‘Geen ruimte voor loonaanpassing RGD-artsen’ .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname