Furgil Ong A Fat: ‘We gaan voor het kampioenschap’

Tekst en beeld John Zaalman
PARAMARIBO — Yelyco heeft in de eerste mannenfinalewedstrijd van de Volleybal Champions League weer eens laten blijken dat het uit goed hout is gesneden. De landskampioen veerde zaterdagavond terug, tegen rivaal Yellow Birds in een tjokvolle Ismay van Wilgen Sporthal, van een 0-2 achterstand om in een vijfsetter te winnen (7-25, 16-25, 25-20, 25-23, 15-8).
Aanvoerder Leonel Mahabali is van mening dat Yellow Birds niet heeft gevolleybald. “Yelyco heeft ons de eerste set gegeven en toch verliezen we”, zegt ietwat teleurgesteld. Yelico-aanvoerder Furgil Ong A Fat onderkent dat het opstellen van het B-team in de openingsset een bewuste keus is geweest van coach Verdy Getrouw.
“Wij als ervaren spelers hadden geen moeite daarmee, omdat de jonge jongens van ons moeten overnemen. In Cayenne gaan we weliswaar niet zo starten. We gaan daar voor het kampioenschap”, benadrukt Ong A Fat. De tweede partij wordt op 25 juni afgewerkt in Cayenne. Mocht Yellow Birds winnen, zal er dan middels een golden set bepaald worden welke ploeg als kampioen uit de bus komt.
Flitsende start
Yellow Birds kende een flitsende start. Het scorebord wees eerst 16-2 aan voordat de periode met de ‘ondro nyan’ 25-7 werd gewonnen. De 2-0 volgde nadat Roberto Joval de laatste actie van Ong A Fat pareerde en Yellow Birds de set met 25-16 in haar voordeel besliste.
Yelyco tapte in de derde set uit een ander vaatje en won de periode na een 17-9 voorsprong uiteindelijk met 25-20. De vierde set was de enerverendste van allemaal waarbij Anferney Schmeltz na een succesvolle actie voor de Gele Vogels de spanning helemaal terugbracht: 23-24.
Sub-captain Keven Sporkslede dwong uiteindelijk de tiebreaker af nadat hij de landskampioen de setzege bezorgde. Ploegen hielden elkaar in de beslissende set tot 7-7 in evenwicht. Terwijl Yellow Birds Vrouwe Fortuna niet meer aan zijn zijde had, koerste Yelyco ongehinderd af naar de 1-0 voorsprong in de all Suriname-finaleserie.
Ong A Fat vindt dat als Yellow Birds de ruimte wordt geboden om uit te lopen ze dat ook doen. “Onze jonge jongens zijn nog niet zo ver om uit een dip te komen. Vandaar dat de eerste set een soort training was voor ze.” Mahabali: “Wij moeten met onze hoofden bij de game blijven, minder praten op het veld en gewoon volleyballen.”
Spelers van Yelyco (voorgrond) zijn de 25-7 nederlaag tegen Yellow Birds in de eerste set aan het verwerken .