Frans film ‘Le sens de la fête’ wekt op lachspieren publiek

‘Ik wist nooit dat de Fransen zo humoristisch n’
door Sharon Singh
PARAMARIBO — Het was lachen, gieren en brullen vrijdagavond in TBL Cinemas. De Franse film ‘Le sens de la fête’(letterlijk vertaald…het gevoel van feesten) werd vertoond. “Ik heb echt genoten van de film. Gelukkig ben ik gekomen, want ik wist niet wat ik kon verwachten”, zegt Jurney Dubious.
“Niet om welke bevolking dan ook tekort te doen, maar dit had ik totaal niet verwacht. De Fransen zijn tegen mijn verwachting in best humoristisch”, deelt Bianca Lachmon mee. Zij zijn niet de enige die genoten hebben van de film; op bepaalde momenten lag de zaal in een deuk.

“Pas als de cateraar de handschoenen in de ring gooit vanwege de zoveelste blunder die zijn team maakt, komt alles tezamen. Zij vormen een hechte groep en geven een spectaculaire show weg”

Wie geen gebruik heeft gemaakt van de gelegenheid om deze film gratis te zien heeft echt gemist. ‘Le sens de la fête’ is in 2017 gereleased. Het verhaal is gebasseerd op een cateraar/ eventplanner die een bruiloft moet organiseren. Zijn team is een samenraapsel van alles, maar zij ogen onprofessioneel in de film.
Het begin is een beetje saai, met al die conversaties over en weer. Gaandeweg wordt het steeds grappiger en interessanter. Dan heeft de eventplanner een muziekformatie ingehuurd, die alles behalve de muziekstijl speelt, die de familie in gedachten heeft. Het was toch heerlijk om die Populaire Braziliaanse nummers te horen in de film. In het verhaal was er ook een rol weggelegd voor mannen van Indiase afkomst met hun typische accent.
Pas als de cateraar de handschoenen in de ring gooit vanwege de zoveelste blunder die zijn team maakt, komt alles tezamen. Zij vormen een hechte groep en geven een spectaculaire show weg. Deze filmavond is een van de activiteiten die in het kader van de Franse Dagen is georganiseerd door de Franse ambassadeur voor Suriname en Guyana, Nicolas de Lacoste.
Evenementen Franse Dagen
Samen met de Territorial Collectivity of French Guiana, Stichting Leraren Frans in Suriname en de Zondagmorgen Bikers zijn acht evenementen georganiseerd. Deze film werd eerder vertoond en wel op woensdag 17 november.
Het lijvig programma dat door de Franse ambassade en partners in elkaar is gezet behelstte een conferentie van het Franse Ontwikkelingsagentschap (AFD) in samenwerking met de Vereniging Economisten in Suriname (VES). Het drinken van Beaujolais Nouveau bij Wan Bon biercafe. 
Verder ‘The Diplomat’s Job’ van De Lacoste op de Kangoeroeschool, de ‘Tour de France’ in Paramaribo, kaasproeverij en de groep Touloulous uit Frans-Guyana te Wakapasi. Zaterdagavond wordt het festival afgesloten met een galadiner met een fundraisingskarakter. De opbrengsten gaan naar de Kennedy Stichting.