First lady moet uit RvC Staatsolie

First lady Mellisa Santokhi moet binnen 24 uur terugtreden uit de Raad van Commissarissen (RvC) van Staatsolie NV. Dat is de harde eis die door de leiders verenigd in Team Organic wordt gesteld. Men vindt het niet kunnen dat de echtgenote van de president een politieke functie vervuld.
Ook de broer van vicepresident Ronnie Brunswijk, Leo Brunswijk, moet van de actievoerders het veld liever vandaag dan morgen ruimen. Het gaat er bij de leiders van Team Organic niet in dat een familielid van de vicepresident zoveel functie bekleedt waaronder president-commissaris van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Men is het benoemingenbeleid van de regering-Santokhi meer dan zat.
De actievoerders hekelen ook het feit dat de president binnen twee weken de statuten van Staatsolie heeft laten wijzigen, alleen maar om zijn echtgenote in de RvC te kunnen plaatsen.
Het benoemingenbeleid werd vanmiddag ook meerdere malen besproken in Bakana Tori op LIM FM. In het programma waren aanwezig de leiders van Team Organic Raoul Hellings en Dave van Aerde. Ze gingen in discussie met de woordvoerder van de president, Alven Roosveld. Later schoven ook ABOP-assembleelid Edward Belfort en activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet aan.
De leiders stelden dat onder andere de benoemingen van de first lady en van Leo Brunswijk teruggedraaid moeten worden. Als alleen al aan deze eisen niet is voldaan, gaat men niet in dialoog met president Santokhi. Het benoemingenbeleid is een principieel punt voor Team Organic.
Er waren felle discussies in het programma tussen Team Organic en Belfort enerzijds en Roosveld anderzijds. De gemoederen liepen zo hoog op, dat Roosveld Belfort voor een siki man uitmaakte die er alleen op uit was om met zijn kritiek politiek te willen scoren. Presentator Clifton Limburg moest ertussen komen om erger te voorkomen. Later in het programma bood Roosveld zijn excuses aan aan Belfort. De twee heren schudden elkaar vervolgens de hand.
Het protest wordt morgen voortgezet. De demonstranten gaan morgenochtend om 10.00 uur naar het regeringsgebouw waar de vergadering van de Raad van Ministers wordt gehouden.