Financiënminister voert onderhandelingen voor verdere verzachting effecten crises

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft geparticipeerd aan een regionale bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Barbados. Deze bijeenkomst op 17 juni stond in het teken van de Resilience and Sustainability Trust (RST). Dit is een nieuw op te zetten fonds, met als doel landen te helpen om de effecten van klimaatsverandering en natuurrampen te mitigeren. Het RST is tot stand gekomen op initiatief van de premier van Barbados, Mia Mottley.
De minister had in Barbados ook bilateraal overleg met Kristalina Georgieva, de managing director van het IMF. Tijdens dit overleg sprak mevrouw Georgieva haar waardering uit over de stappen die Suriname maakt met het herstel van de economie. Ook op het gebied van de schuldenherschikking worden er belangrijke stappen gemaakt.
De minister is deze week in Parijs om onderhandelingen te voeren met de Paris Club. De onderhandelingen hebben betrekking op de herschikking van circa US$ 100 miljoen schulden bij AFD, ING, Credit Suisse, Israel Discount Bank, en Banca Monte. Suriname zet in op een lagere rente en een langere terugbetaaltijd, alsmede een grace periode van zes tot acht jaar.
Met de zogenaamde Oppenheimer bondholders (circa US$ 800 miljoen schuld) verlopen de onderhandelingen ook voorspoedig. Suriname heeft aan de bondholders nadere voorstellen gedaan voor de herschikking van de schuld. Hierover zal binnenkort overleg plaatsvinden, meldt Financiën en Planning in een persbericht.