ExxonMobil doet nog twee ontdekkingen voor de kust van Guyana

ExxonMobil heeft twee nieuwe ontdekkingen gedaan voor de kust van Guyana, ten zuidoosten van het Stabroek-blok. De ontdekkingen bij Seabob en Kiru-Kiru zijn de zesde en zevende in Guyana dit jaar, met een totaal aantal ontdekkingen in Guyana van meer dan 25.
De Seabob-1-put stuitte op ongeveer 131 voet (40 meter) hoogwaardige koolwaterstofhoudende zandsteen en werd geboord in 4660 voet (1421 meter) water door het Stena Carron-boorschip. De Kiru-Kiru-1-put stuitte op ongeveer 98 voet (30 meter) hoogwaardige koolwaterstofhoudende zandsteen en werd geboord door de Stena DrillMAX in 5760 voet (1756 meter) water. De booroperaties in Kiru-Kiru zijn aan de gang.
“ExxonMobil en zijn partners blijven exploratie-, ontwikkelings- en productieactiviteiten versnellen ten voordele van alle belanghebbenden, inclusief de bevolking van Guyana”, aldus Liam Mallon, president van ExxonMobil Upstream Company. “De middelen waarin we investeren en offshore Guyana ontdekken, zullen de komende decennia veilige, zekere energie leveren voor de wereldmarkten.”
De investeringsplannen van het bedrijf voor 2022 omvatten verdere exploratieboringen en de ontwikkeling van hulpbronnen in Guyana, waar het de productie al in een versneld, toonaangevend tempo verhoogt. Twee drijvende productie-opslag- en losschepen (FPSO) die voor de kust van Guyana opereren – Liza Destiny en Liza Unity – hebben hun aanvankelijke gecombineerde productiedoel van 340.000 vaten olie per dag overschreden.
Een derde project, Payara, zal naar verwachting 220.000 vaten per dag produceren. De bouw van het productieschip, de Prosperity FPSO, ligt ongeveer vijf maanden voor op schema en de opstart is waarschijnlijk voor het einde van 2023. Het vierde project, Yellowtail, zal naar verwachting 250.000 vaten per dag produceren wanneer de One Guyana FPSO online komt in 2025.
Het Stabroek-blok in Guyana is 26.800 vierkante kilometer groot. ExxonMobil-filiaal Esso Exploration and Production Guyana Limited is de exploitant en heeft een belang van 45 procent in het blok. Hess Guyana Exploration Ltd. heeft een belang van 30 procent en CNOOC Petroleum Guyana Limited heeft een belang van 25 procent.