Essed verheugd over uitspraak Constitutioneel Hof

Advocaat Serena Muntslag-Essed, heeft enige tijd geleden een verzoekschrift ingediend bij het Constitutioneel Hof (CH) ter toetsing van onze kiesregeling aan de Grondwet en internationale verdragen. Essed was bijzonder benieuwd, naar het oordeel van het CH, betreffende deze kwestie, binnen ons vigerend kiesstelsel.
Na de uitspraak gisteren vrijdag 5 augustus, van het CH, betreffende de toetsing van de kiesregeling aan de grondwet en internationale verdragen, werd de zetelverdeling onverbindend verklaard.
Essed zei gisteren tijdens een interview, dat ze blij is met het besluit van het CH. Volgens haar, is dit een mijlpaal voor de totale samenleving en feliciteert ze hierbij alle Surinamers van harte; in het bijzonder alle juristen die het onderzoek betreffende het kiesstelsel, hebben gepleegd.
Essed benadrukte, dat de belangrijkste overwegingen betroffen de vraag, of het kiesstelsel overeenstemt met de eisen.
Op het moment dat het CH oordeelt over strijdigheid, dat de constatering is in het besluit, of het een rechtsgevolg dat daaruit voortvloeit heeft, dat die bepaling onverbindend is, dat ze betekent, dat de bepaling in de kiesregeling over de zetelverdeling nu geen rechtspraak meer heeft. “Vanaf dit moment, bestaat er nu gewoon niets over zetelverdeling in de kiesregeling”, aldus Essed.
Volgens Essed, ligt de bal nu op de speelhelft van De Nationale Assemblee, die zich zal moeten buigen over enkele nieuwe wijzen van de zetelverdeling. “ Maar ik hoop, dat het parlement niet alleen dat meeneemt, maar ook het gehele kiesstelsel”, aldus Essed.
Volgens Essed, moeten de verkiezingen normaal voortgang vinden. “Uiteraard is het zo, het zou niet in het belang zijn van het land, als dat niet het geval was. De toetsing die het hof kon doen, betreft slechts de strijdigheid, en daarvoor moet het parlement zorgdragen, dat de bepaling over die zetelverdeling er nog komt voor de eerstvolgende verkiezing.
The post Essed verheugd over uitspraak Constitutioneel Hof .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname