Essed over finale fase 8 Decemberstrafproces

‘Bij veroordeling volgt automatisch gevangenneming’
De advocaat van de nabestaanden in het 8 Decembermoorden-strafproces, Hugo Essed, heeft in gesprek met een lokaal medium gesteld, dat hij in het geval van hoger beroep zoals in deze zaak, geen aparte gevangenneming van de verdachte hoeft te vragen. Volgens hem is hoger beroep het laatste station, en is het vanzelfsprekend dat wanneer het Hof een uitspraak doet, ‘’de verdachte onmiddellijk achter de tralies verdwijnt’’. Essed zei verder dat het ergste dat de hoofdverdachte in dezen, Desiré Bouterse,, op tafel kan krijgen, is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van maximaal twintig jaar. Dit zou de laatstgenoemde ook al hebben gehad bij veroordeling door de krijgsraad. Echter zou toen geen gevangenneming zijn gelast.
Het gaat in deze zaak om vijf verdachten die hoger beroep hebben aangetekend in het 8 Decemberstrafproces. Hiervan verschenen vier bij de eerste zitting in hoger beroep. Volgens Essed, is het Hof van mening dat het proces reeds heel lang heeft geduurd, dus is besloten, alle vijf verdachten meteen te behandelen.
De laatstgenoemden vertelden allemaal hetzelfde en vinden het eerder proces niet rechtmatig is verlopen, en dat belangrijke getuigenverklaringen eruit zijn gelaten. De verdachten hebben verder ontkend dat er sprake is geweest van voorbedachten rade.
Volgens Essed is de zaak bijna ten einde en is hij blij met het een snelle afhandeling. Ook het tijdsbestek met betrekking tot de volgende zitting, stemt hem goed. De volgende zitting zal reeds op 17 augustus plaatsvinden.
The post Essed over finale fase 8 Decemberstrafproces .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname