‘Er was geen andere mogelijkheid dan het IMF’

Karel Eckhorst, onderhandelaar van Suriname bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zei onlangs in het actualiteitenprogramma De Week, dat de Surinaamse regering in 2020, de juiste stap heeft genomen om naar het IMF te gaan. Volgens Eckhorst was het IMF op dat moment het enige instituut in de wereld, dat op een evenwichtige, gebalanceerde manier financiering wilde geven tegen een heel lage rente. ‘’Ik ga u zeggen en dat is mijn persoonlijke mening, na dat ik had gekeken naar de overheidsfinanciëncijfers, de schuldcijfers en de eisen van schuldeisers en internationale financieringsinstellingen zoals de Inter-American Development Bank en de Wereldbank, kwam ik tot de conclusie, dat we op dat moment geen ander korte termijn financieringsmogelijkheid hadden, dan aan te kloppen bij het IMF”, aldus Eckhorst.
Hij benadrukte dat de voorbereidingen naar het programma toe, niet zijn geweest zoals zou moeten. “We moesten zes tot acht maanden even alle pionnen op een plek zetten en iedereen duidelijk maken wat hun rol zou zijn in zo een IMF- programma”, aldus Eckhorst.
Volgens Eckhorst is het IMF-programma eigenlijk een stabilisatieprogramma.
“Ik stel dat voorop. Vaak hoor je die misconceptie, maar het is geen groeiprogramma, het is geen armoedebestrijdingsprogramma, het is geen private sector ontwikkelingsprogramma”, aldus Eckhorst.
Hij verduidelijkte dat het IMF-programma bedoeld was om de neergang van de Surinaamse economie te stoppen en te zorgen dat Suriname zijn economie weer op spoor krijgt. “Het IMF-programma moet de neergang stoppen en de basis leggen voor herstel en groei, die zelf vanuit het land moet gebeuren.”
 
The post ‘Er was geen andere mogelijkheid dan het IMF’ .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname