Drie WK-medailles voor Nesty’s mannen

PARAMARIBO — De Amerikaanse bondscoach Anthony Nesty, Surinames ‘Golden Boy’, heeft zijn zwemmers zondag tijdens de negentiende Fina-wereldkampioenschappen in Budapest, Hongarije nog drie medailles in de wacht zien slepen. Caeleb Dressel, die hij bij de University of Florida onder zijn hoede heeft gehad, zegevierde op de 50 meter vlinderslag in 22,57. Op dit nummer eindigde de negentienjarige Surinamer Jeno Heyns overall als 56ste.
Voor Dressel was het zijn vijftiende wereldtitel op de langebaan en de tweede keer op rij dat hij wereldkampioen werd op de 50 vlinder. Zaterdag won hij goud met de estafetteploeg op de 4×100 meter vrije slag. Landgenoot Michael Andrew tikte zondag als derde aan in 22,79 seconden. Het zilver was voor de Braziliaan Nicholas Santos (22,78). Met zijn 42 jaar is hij de eerste veertigplusser die een WK-medaille behaalt. Dylan Carter van Trinidad en Tobago werd vierde in 22,85.
Amerika’s derde medaille bij de mannen kwam op naam van Nic Fink op de 100 meter schoolslag. In 58,65 seconden stelde hij zijn eerste WK-medaille ooit op de langebaan veilig. Het werd brons. Na de eerste vijftig meter lag hij nog eerste. Hij is pas de vierde Amerikaan in 21 jaar die eremetaal behaalt op dit nummer. De Italiaan Nicolo Martinenghi (58,26) en de Nederlander Arno Kamminga (58,62) pakten het goud en zilver.
Torri Huske pakte haar eerste wereldtitel en brak daarbij het Amerikaanse record op de 100 meter vlinderslag. [: USA Swimming]De vrouwen van de Verenigde Staten behaalden zondag ook drie medailles. De negentienjarige Torri Huske werd voor het eerst wereldkampioen. Op de 100 meter vlinderslag klokte ze 55,64 seconden en verscherpte het Amerikaanse record (55,66) dat ze vorig jaar zwom tijdens de Olympische trials. Twee jaar terug was ze, eveneens in Budapest, wereldkampioen bij de junioren geworden. Op de 200 meter persoonlijke wisselslag triomfeerde de één jaar oudere Alex Walsh in een nieuwe personal best (2:07,13), terwijl de amper zestienjarige Leah Hayes bij haar WK-debuut het brons pakte in 2:08,91, een nieuw junioren wereldrecord.