Door VS gezochte Mexicaanse drugsbaas aangehouden in Mexico

De 69-jarige Mexicaanse drugsbaas Rafael Caro Quintero is aangehouden in de staat Sinaloa. Dat meldt een woordvoerder van de Mexicaanse marine. Na een jarenlange celstraf werd Caro Quintero vrijgelaten in 2013. Kort daarna dook hij onder. Hij wordt ervan verdacht achter de moord op een medewerker van de Amerikaanse antidrugseenheid DEA te zitten.
Begin jaren tachtig was Caro Quintero medeoprichter van het Guadalajara-kartel. In die periode groeide dat kartel uit tot een van de machtigste criminele organisaties van Latijns-Amerika. Volgens de DEA runt Caro Quintero nu een tak van het beruchte Sinaloa-kartel.
De Mexicaan staat op de top tien-lijst met meest gezochte criminelen van de FBI. De VS had een beloning van twintig miljoen dollar over voor de gouden tip die zou leiden tot zijn arrestatie.
Zelf heeft Caro Quintero ontkend dat hij betrokken was bij de moord op DEA-agent Enrique Camarena in 1985. De agent werd ontvoerd en voorafgaand aan zijn dood bruut gemarteld. De moordzaak zette de banden tussen de Verenigde Staten en Mexico flink onder druk.
In het jaar van de moord werd de Mexicaan al gearresteerd en tot 40 jaar cel veroordeeld in Mexico. Vanwege een vormfout kwam hij in 2013 op vrije voeten. Dat besluit werd later teruggedraaid door het Mexicaanse hooggerechtshof, maar toen was de drugsbaas al ondergedoken.