DNA-vergadering dinsdag 19 juli

Voor dinsdag 19 juli is een openbare vergadering van de Nationale Assemblee uitgeschreven. Op de agenda staat de voortzetting van de behandeling van de ontwerpwet Uitvoering Chemisch Wapenverdrag en de ontwerpwet op de Jaarrekening.
Hoewel de kwestie van de miljoenenfraude op het ministerie van Financiën en Planning en andere brandende actuele vraagstukken niet expliciet op de agenda staan opgenomen, is het verwachtbaar dat bij het agendapunt ingekomen stukken deze onderwerpen wel aan de orde zullen komen.  
Van de president en/of regering wordt algemeen verwacht dat ingegaan zal worden op onder andere de kwestie van de miljoenenfraude. Deze kwestie houdt de gemoederen in de samenleving behoorlijk bezig en lijkt de bekende druppel te zijn die enkele honderden ontevreden burgers gisteren ertoe hebben bewogen gevolg te geven aan een oproep om te protesteren tegen het gevoerde beleid van de regering. De sfeer maandagochtend tijdens de protestdemonstratie voor het Assembleegebouw en het gebouw van het kabinet van de president was nogal grimmig. 
Spoedvergadering
Naar aanleiding van de kwestie van de miljoenenfraude op Financiën hadden de oppositionele fracties van de NDP en de BEP vorige week donderdag om een spoed Assembleevergadering gevraagd. Van de regering willen de NDP en de BEP tekst en uitleg van de regering over wat er precies gaande is in deze kwestie.
Maandag heeft de NDP-fractie in een brief aan president Chandrikapersad Santokhi gevraagd dat Financiën-minister Armand Achaibersing zijn portefeuille inlevert. In de brief zegt de NDP-fractie, dat het gaat om herhaalde dubieuze handelingen van deze minister. “Als de minister de eer niet aan zichzelf houdt, moet hij onmiddellijk worden ontslagen”, zo staat in het schrijven van de NDP-fractie aan de president. De scherpe woorden in de brief geven weer de gespannen politieke verhoudingen in het land.
De sfeer in de samenleving als gevolg van de onvrede over de algemene situatie in het land dreigt ook dichtbij het kookpunt te bereiken. De samenleving kijkt uit naar de politieke opstelling van de regering mogelijk vandaag in het parlement, en de politieke response van de oppositie met name de NDP daarop.
Naar aanleiding van brandende issues in het land heeft president Santokhi zijn deelname aan een vergadering van Mercosur en Prosur in Paraguay afgeblazen. De president zou maandagavond afreizen.
SS