Directe beschikbaarstelling vreemde valuta tot stabilisatie van de koers

De regering heeft besloten vreemde valuta beschikbaar te stellen, en dat moet leiden tot stabilisatie van de wisselkoersen die de laatste weken behoorlijk zijn gaan stijgen is. Op maandag 12 september zijn in verband hiermee op het ministerie van Financiën en Planning, afspraken gemaakt met de oliemaatschappijen en importeurs van medicamenten en noodzakelijke basisgoederen.
Minister Achaibersing van Financiën en Planning heeft verklaard, dat er hiertoe voldoende dollars beschikbaar worden gesteld. “Minstens evenveel als begin vorig jaar, toen er eveneens vreemde valuta werden vrijgemaakt, voor deze importen”, aldus Achaibersing. Die ‘retentie-regeling’, heeft toen goed gewerkt.  Achaibersing verklaarde dat toen de koers in juni 2021 marktconform gemaakt werd, werd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), en de Centrale Bank van Suriname (CBvS), afgesproken, geen valuta-interventies meer te plegen. “In plaats daarvan stelde het IMF de Open Markt Operaties, de zogenaamde OMO’s als voorwaarde; Inmiddels blijkt dat de OMO’s niet goed werken”, aldus Achaibersing.  De regering heeft besloten de succesvolle methode van begin 2021 weer in te stellen, totdat zaken structureel in orde zijn. Deze maatregel geldt, totdat de bij wet gestelde regels, tot repatriatie en retentie van vreemde valuta uit exporten, weer goed werkt. “Dit beleid heeft in het verleden succes gehad”, aldus Achaibersing.
“Oliemaatschappijen zijn verheugd dat er een oplossing komt, en juichen dat toe”, zei Achabersing. “De toewijzing heeft in het verleden gewerkt. Er is vertrouwen dat ze leidt tot stabiliteit op de markt”, aldus Achaibersing. Hij verklaarde dat dit belangrijk is voor bedrijven en voor consumenten. “De eerste bedragen zijn deze week al beschikbaar”, aldus Achaibersing.
Hij zei dat een lokale staatsbank, die beschikt over een solide correspondent- bank in het buitenland en de infrastructuur om het een en ander vlot uit te voeren, meewerkt aan de uitvoering van de beschikbaarstelling. “Iedereen heeft er belang bij, dat er rust is in de economie, vooral op het gebied van koersen en prijzen”, aldus Achaibersing. Hij stelde dat alle partijen moeten meewerken aan een vlot verloop.
The post Directe beschikbaarstelling vreemde valuta tot stabilisatie van de koers .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname