Derde dag protest: ‘Puru a stekker!’

Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — Al rond negen uur ’s morgens verzamelden enkele actievoerders zich bij het kabinet van de vicepresident aan de dokter Sophie Redmondstraat. De hitte van de zon was toen al voelbaar. Het wachten was op de leiders van het protest. Iets na tien uur n zij present, maar de groep aanwezigen was nog niet zoals gehoopt.
Plots kwam een groep van ongeveer twintig man de poorten van het regeringsgebouw uit, waarna de menigte hen ervan beschuldigde verraders te zijn. Voor een moment leek het te escaleren, maar de mannen werden tegengehouden om met andere actievoerders op de vuist te gaan. Achteraf bleek het te gaan om een groep mannen die bekend staan als ‘hosselaars voor VCB’.

“Dit is frustrerend, want wij zijn vreedzaam bezig”
Dave van Aerde
Marcel ‘Amin’ Joekoe van de groep vertelt aan dat zij geen verraders zijn, want zij hebben het ook ‘moeilijk’. Zij hadden vóór het protest een afspraak om vicepresident Ronnie Brunswijk te ontmoeten. “Unu no miti nanga a man uiteindelijk“, beweert Joekoe.
Bewijs
Echter, Dave van Aerde, één van de leiders van het protest, zegt dat hij bewijs – een video – heeft dat de mannen wel bij de vicepresident zijn geweest. Hij vermoedt dat ze zijn aangezet om opruiend bezig te zijn tijdens het protest, zodat Team Organic kan worden verweten geen vreedzaam protest te voeren. “Ik had dit scenario niet verwacht en dit is frustrerend, want wij zijn vreedzaam bezig”, reageert Van Aerde.
Op dat moment werd de soundtruck van de actievoerders toegang geweigerd te rijden tot voor het regeringsgebouw wat voor nog meer irritatie zorgde. Na enkele minuten mocht de truck toch door en spraken de leiders van het protest de aanwezigen toe.
Intimidatie
Marleen Cameron, één van de trekkers van Team Organic, werd enorm emotioneel toen zij vertelde dat zij onderweg naar het protest is klemgereden door twee mannen in een ‘nieuwe Vitz’. Die zouden haar hebben bedreigd indien met de acties de regering ten val wordt gebracht. Zij riep de vicepresident op om maatregelen te nemen “want zo kennen we ons land niet”.
De tweede man van het land liet zich niet onbetuigd en liep naar de truck om de aanwezigen toe te spreken. Terwijl hij de truck opging werd er meermaals luid geroepen: “Puru a stekker!” Brunswijk werd gevraagd wat hij zal doen aan de vele functies van zijn broer Leo. Hij antwoordde daarop dat hij ervoor zal zorgen dat die minder posities heeft. Welke functies Leo zal moeten inleveren, vertelde de vp niet.
Rancune
Brunswijk vroeg aan de inmiddels aangezwollen menigte wat van hem wordt verwacht, waarna die weer luidkeels schreeuwde om de stekker eruit te halen. “Het is nu of nooit!” Ook de hoofdinspecteurs Sergio Gentle en Raoul Hellings die door hun werkgever – het Korps Politie Suriname – zijn bedreigd met ontslag vroegen aan Brunswijk als burgers geen rechten meer hebben om te mogen protesteren zonder bang te moeten zijn voor rancune op het werk. De vp gaf mee dat de mensen wie dat is overkomen zich bij hem kunnen aanmelden.
Na de toespraak van de vp verliet de groep het regeringsgebouw en verplaatste zich naar het Onafhankelijkheidsplein. Zoals aangekondigd zullen de protesteerders vanaf donderdag bivakkeren op het plein zolang niet aan hun eisen wordt voldaan.