Defensie vernietigt ruim 250 niet ontplofte projectielen

PARAMARIBO — Surinaamse militairen hebben in samenwerking met Franse collega’s ruim 250 niet ontplofte projectielen vernietigd in het O.P. Savanne. Het gaat om projectielen die dateren uit de periode van de Tweede Wereldoorlog, de Binnenlandse Oorlog en granaten die jaren in het gebied zijn blijven liggen en voor enorme gevaar zorgden.
Donderdag hebben minister Krishna Mathoera van Defensie, legerbevelhebber kolonel Werner Kioe A Sen, directeur Sherif Abdoelrahman en de Franse defensieattaché luitenant-kolonel Jean-Marc Moulin een deel van de vernietiging op locatie mogen waarnemen.
De delegatie heeft zich persoonlijk georiënteerd en heeft zich laten informeren over hoe er te werk is gegaan, de risico’s en vervolgstappen die moeten worden genomen. “We zijn ontzettend dankbaar dat ook dit gebied nu veilig is gemaakt”, benadrukte minister Mathoera.
De operatie is voor beide landen van enorm belang, omdat het terrein in de toekomst gebruikt zal worden voor gezamenlijke trainingen. Hoewel dit gebied reeds veilig is gemaakt, bestaat de kans dat er nog soortgelijke projectielen liggen op naastliggende terreinen. Om onder andere deze reden wordt er een beroep gedaan op de gemeenschap om het terrein niet zonder toestemming te betreden.