Defensie en Fransen vernietigen ruim 250 projectielen

Surinaamse en Franse militairen hebben in het O.P. Savanne ruim 250 niet ontplofte projectielen vernietigd. Het gaat om projectielen die dateren uit de periode van de Tweede Wereldoorlog, de Binnenlandse oorlog en granaten die jaren in het gebied zijn blijven liggen en voor enorme gevaar zorgden.Minister Krishna Mathoera van Defensie, legerbevelhebber kolonel Werner Kioe A Sen, directeur Sherif Abdoelrahman en de Franse defensieattaché luitenant-kolonel Jean-Marc Moulin  hebben een deel van de vernietiging op locatie waargenomen. De delegatie heeft zich georiënteerd en heeft zich laten informeren over hoe er te werk is gegaan, de risico’s en vervolgstappen die moeten worden genomen.

“We zijn ontzettend dankbaar dat ook dit gebied nu veilig is gemaakt”, benadrukt minister Mathoera. Deze operatie is voor beide landen van enorm belang aangezien het terrein in de toekomst gebruikt zal worden voor gezamenlijke trainingen, meldt Defensie. Tijdens de operatie zijn er op meerdere momenten niet ontplofte projectielen vernietigd.

Hoewel dit gebied reeds veilig is gemaakt, bestaat de kans dat er nog soortgelijke projectielen liggen op naastliggende terreinen. Aangezien het om militair gebied gaat wordt vanwege de veiligheid een beroep op personen gedaan om dit terrein niet zonder toestemming te betreden.