Defensie dient kort geding in tegen stakende militairen

PARMARIBO — Het ministerie van Defensie heeft maandag een kort geding ingediend tegen de Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM). “Ondertussen heeft de VRM de aangekondigde acties even on-hold gezet. Dat heeft de vereniging vandaag in een brief medegedeeld aan minister Krishna Mathoera”, aldus een persbericht van Defensie.
Op haar laatstgehouden vergadering had de VRM besloten vanaf vrijdag in actie te gaan. De militairen eisen onder meer 150 procent loonsverhoging. Zij voelen zich onvoldoende serieus genomen. “We hebben tien brieven gestuurd en ze heeft niet op alles gereageerd. Dat is ongepast. We hebben ook brieven naar de bevelhebber gestuurd en hij heeft nooit gereageerd”, zei VRM-voorzitter Rodney Cairo eerder hierover.
Mathoera weerspreekt dit en zegt altijd te hebben gereageerd op brieven van de VRM. Zij had al eerder laten doorschemeren naar de kortgedingrechter te zullen stappen om de VRM te verbieden militairen op te roepen om actie te voeren. “Het is militairen verboden om te staken”, aldus de bewindsvrouw.