Deelname leerkrachten aan demonstraties verwaarloosbaar

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft dinsdag in De Nationale Assemblee de samenleving gerustgesteld en meegedeeld dat de scholen normaal draaien ondanks de demonstraties die plaatsvinden. “Tot nu toe is het goed gegaan en hebben de demonstranten niet de scholen bezocht. Leerkrachten van enkele scholen hebben wel meegedaan met de demonstraties, maar dat is bijna verwaarloosbaar”, stelde de minister.De examens zijn volgens Levens normaal en rustig verlopen. De repetitieweken zijn begonnen en verlopen tot nu toe ook heel rustig. Volgens de minister hebben scholen instructies gekregen om zich niet te laten afleiden en de repetitieweken rustig te laten verlopen. Dit omdat er al te veel achterstanden zijn in het onderwijs en het heel vervelend is voor leerlingen die zich voorbereid hebben op het examen om gestoord te worden in hun examen.

Wat de achterstanden betreft, zijn er veel aansluitende programma’s. Elk gebied in dit land heeft volgens Levens een ander soort achterstand en daarmee ook een ander soort programma. In de vakanties zal er doorgewerkt worden om de achterstanden per gebied in te halen. Daarvoor zijn er speciale leerkrachten ingezet en er komen vakantiescholen.

Wat het ministerie wel stoort zijn de regelmatige fakeberichten zoals gisteren dat er fraude is gepleegd tijdens de toelatingsexamens van Havo, VWO en Natin. “Er is geen fraude gepleegd en we hebben dat al aan de samenleving meegedeeld”. Er is een speciaal team op het ministerie dat fake berichten meteen van het internet verwijdert. Volgens Levens komt het de laatste tijd te vaak voor dat er wordt gedaan alsof er fraude is tijdens de examens of repetities. “Je hebt wel individuele onregelmatigheden, maar die worden als individu aangepakt, maar er zijn geen fraudegevallen bij het examen zelf”, verzekerde Levens.