Debuut-EP XILLAN over contrast duisternis en hoop

door Shanavon Arsomedjo
AMSTERDAM — ‘Crowning Gods’, is de titel van de debuut-EP van XILLAN Macrooy, welke eind mei op alle streamingsdiensten is uitgebracht. Toen hij enkele weken daarvoor de gelijknamige single uitbracht, vertelde hij al over het nummer en dat er op de EP vooral muziek gehoord zal worden die anders klinkt dan normaal.
De EP is een verhaal over het transformeren van duisternis naar hoop en vertrouwen. Het trekt inspiratie uit de roots van XILLAN en transformeert dit in vier genre-overschrijdende nummers. Het is niet mogelijk slechts één genre aan de EP te binden. Elke track laat een spel horen van natuurlijke instrumenten en contrasterende klanken om zo spanning te creëren. “Het is geen infusie, de twee staan naast elkaar. Ik wilde de meervoudigheid in de songs horen”, legt de artiest uit.

“Waar ‘Crowning Gods’ het pad van destructieve kracht in twijfel trekt en samen met ‘Our Time Is Here’ een zwaarte uitdrukt, is ‘The King Is Dead’ vervuld van vreugde en self-empowerment”

Goddelijkheid en koninklijkheid zijn de belangrijke elementen die volgens de artiest meerdere keren op de EP zijn te vinden. “Het is de symboliek en het gewicht dat ze dragen en hun nauwe relatie met macht. Het triggert mij als songwriter. Het zijn mooie dingen om een verhaal mee op te bouwen.”
Waar ‘Crowning Gods’ het pad van destructieve kracht in twijfel trekt en samen met ‘Our Time Is Here’ een zwaarte uitdrukt, is ‘The King Is Dead’ vervuld van vreugde en self-empowerment. “We will overcome” is de korte, doch krachtige boodschap die XILLAN met dit nummer wil meegeven. ‘Mi Boi’ sluit de EP af met een hoopvol gebed. Tijdens de Black Lives Matter-beweging in 2020 wendde XILLAN zich tot zijn tante voor advies, waarbij hij veel gesprekken voerde over de emoties die de protesten losmaken en de uitputting van het dragen van het verantwoordelijkheidsgevoel.
Mi Boi
Op ‘Mi Boi’, gezongen in het Sranantongo, is de tante van XILLAN te horen. “Ze zei niet dat het allemaal goed zou komen. Ze heeft haar hele leven gevochten. Haar frustratie en pijn over hoe de wereld werkt, wilde ik contrasteren met hoop in de track. Het is bijna een gebed tot mijn toekomstige zoon, tot mi boi. Ik hoop dat toekomstige generaties niet dezelfde gesprekken hoeven te voeren. Die hoop is heel belangrijk.”
De artiest zegt dat er in ‘Mi Boi’ hoop is voor wat kan zijn. Het is volgens hem een duisternis geboren uit hoe het is in ‘Our Time Is Here’. “Het nummer is een strijdkreet. Zwarte mannen zijn vaak een bedreiging zonder dat ze het zelf willen. De song gaat over het terugnemen van dit negatieve narratief en het op een speelse en uitdagende manier claimen van space. We zijn hier, en we blijven hier”, maakt XILLAN zijn standpunt.