‘De kracht van onze podcasts is het verbinden van waardevolle ideeën’

‘Vrijblijvende Gesprekken’
“De Surinaamse gemeenschap is krachtig en divers, maar collectief zijn we nog niet klaar om de ontwikkeling van ons land in een andere fase te zetten”, zegt Vincent Kenswil. Suriname viert op 25 november 2025 vijftig jaar onafhankelijkheid. Een belangrijk moment om een nieuwe ontwikkelingsfase in te gaan als samenleving. In de podcast ‘Vrijblijvende gesprekken’ gaan hij en Kevin Headley in gesprek met gasten die een positieve bijdrage leveren in de gemeenschap, maar nog niet voldoende zichtbaar zijn.
Tekst Audry Wajwakana
Het is zaterdag half één in de middag, als , aankomt bij de opnameruimte bij Digital Talents Academy. Vanaf de trap, op de bovenverdieping, is via de doorzichtige glazen ruimte te zien dat chef-kok Patrick Woei te gast is. Met een handgebaar wenkt Headley achter een elektronisch knoppenpaneel, dat we door mogen. De glazendeur wordt zo geruisloos mogelijk geopend. Een heerlijke koffiearoma vult de ruimte. Ongestoord vertelt Woei over zijn drijfveer om de restaurants Dumpling en Spice Quest op te zetten. Na de opname wordt nog doorgebabbeld.

“Er gebeurt zoveel goeds in het land, maar we staan er niet echt bij stil. Dat merk je in zoveel gesprekken in de gemeenschap over allerlei vraagstukken en onderwerpen”

“Er gebeurt zoveel goeds in het land, maar we staan er niet echt bij stil. Dat merk je in zoveel gesprekken in de gemeenschap over allerlei vraagstukken en onderwerpen, waarbij er personen zijn die op hun manier zorgen voor een stukje positieve ontwikkeling in ons land. Alleen zijn ze nog niet allemaal zichtbaar”, zegt Kenswil. Door in gesprek te gaan met zo een persoon hoopt het podcastduo dat meer mensen geïnspireerd raken.
“Ik heb het idee dat we de ontwikkeling van ons land in een andere fase neerzetten. Maar om daar te komen kan je het voorwerk doen door ervoor te zorgen dat we dan de mensen hebben. Zoiets van dat we de afgelopen vijftig jaar dit en dat hebben gedaan, en wat goed werkt verder wordt opgepakt”, zegt Kenswil. In het gesprek met Woei komt duidelijk naar voren dat voor hem, als chef-kok discipline heel belangrijk is. “Die discipline kunnen anderen in hun beroep ook toepassen”, zegt Headley.
Elkaar beter begrijpen
‘Vrijblijvende gesprekken’ is vorig jaar februari, tijdens de coronapandemie door Kenswil en Headley bedacht om in een moeilijke periode positieve impulsen te geven aan de samenleving. Voor elke aflevering wordt een gast uitgenodigd om in een ontspannen sfeer en onder het genot van een drankje te praten over waar hij/zij mee bezig is, hun uitdagingen, kansen op hun werkgebied en hun inzichten hoe Suriname te ontwikkelen. De gesprekken worden zelden voorbereid, waardoor er een open sfeer ontstaat tussen hen en de gast.
In gesprek met sociologe Kirtie Algoe. [: Michael Nanden]“We starten vaak met de vraag; wie is…? Vandaaruit leren we op een verrassende manier de gast ook beter kennen”, zegt Headley. De eerste gast was Ann Hermelijn en met haar werd onder meer gesproken over hoe zij de situatie rond Covid-19 ervaart en welke impact die heeft gehad op de entertainmentindustrie in Suriname. Diverse personen van alle lagen uit de samenleving worden uitgenodigd. De enige vereiste dat het duo stelt is dat de persoon positief bezig moet.
Headley: “In het gesprek gaan we niet zitten klagen, afkraken of beledigen. Uiteindelijk moet de luisteraar goede en bruikbare informatie uit de conversaties halen. We denken zelf dat als wij als samenleving deze zaken ook toepassen in ons dagelijks leven we ook beter zullen omgaan met elkaar en elkaar beter zullen gaan begrijpen.”
Laagdrempelig en inspirerend
Bij een podcast ligt de focus op audio en webseries. De podcastmakers hebben intussen meer dan vijftig gesprekken gevoerd en vastgelegd. Verschillende onderwerpen zijn aan de orde gekomen zoals wat allemaal mogelijk is met ondernemen, hoe innovatie toe te passen in verschillende processen, hoe de kunst- en cultuursector te ontwikkelen. Elke week wordt op de dinsdag een nieuwe aflevering online geplaatst en de verschillende podcast platforms zoals Spotify en iTunes. Toen de makers vorig jaar begonnen, n ze de tweede in Suriname. Intussen is het aantal podcastmakers binnen een jaar gegroeid naar zeker zeven, wat het duo ziet als positieve ontwikkeling.
“We juichen het juist toe, omdat een podcast laagdrempelig is en een manier om bepaalde zaken zichtbaar te maken. Je hoeft niet een hele videoproductie in elkaar te zetten. De informatie moet goed zijn en op een interessante manier worden gebracht om de aandacht vast te houden”, zegt Headley. Voor Kenswil gaat het om meer dan de content. In ‘Vrijblijvende gesprekken’ willen ze mensen behalve inspireren ook ertoe bewegen om datgene wat er wordt besproken in daden om te zetten.
“Het mooie van ons gesprek is dat het …