De India-droom (1): Regering rekent zich weer rijk

Als het aan president Chandrikapersad Santokhi ligt, zal Suriname zich meer moeten richten op India om vooruit te komen. Die conclusie valt te trekken na zijn recente reis naar de opkomende Aziatische grootmacht. De band die een deel van het Surinaamse volk met dat land heeft, is daarbij een voordeel, meent het staatshoofd. In drie afleveringen zet de voor- en nadelen van een mogelijke samenwerking voor Suriname op een rij.
door Armand Snijders
Het was vooraf al heel voorspelbaar: de reis van een delegatie onder aanvoering van Santokhi naar India is een enorm succes geworden. Althans, als we de berichten moeten geloven die via de Communicatiedienst Suriname (CDS) en het kabinet van de president de wereld in zijn gestuurd.

ADVERTISEMENT

De ene na de andere enthousiaste mededeling vanuit India moest Surinamers doen geloven dat bedrijven daar in de rij staan om te komen investeren en dat de Indiase regering daarbij gaat helpen. Kortom: Santokhi en zijn regering rekenen zich weer eens rijk, zoals ze dat ook deden met onder meer Dubai, de Hybrid Power System Group (HPSG) en de diasporagemeenschap.

Santokhi beloofde dat Suriname voor India dé toegangspoort naar de Caribische regio, Zuid- en Midden-Amerika kan worden

Aan de andere kant beloofde Santokhi dat Suriname voor India dé toegangspoort naar de Caribische regio, Zuid- en Midden-Amerika kan worden. “Wij staan klaar om u te verwelkomen. U maakt deel uit van onze gemeenschap, net zoals wij deel uitmaken van uw gemeenschap”, zei hij enthousiast tegen lokale ondernemers tijdens de Global Investors Summit 2023 in Indore. Maar wie al die berichten goed analyseert, zal tot de conclusie komen dat nog helemaal niets is bereikt.
Investeringsvriendelijk klimaat
Santokhi kwam desondanks in India superlatieven tekort om zijn bewondering uit te spreken voor alles wat hij daar had gezien. Hij spiegelde een beeld van Suriname, dat de meeste Surinamers zelf totaal niet herkennen en zei daarbij dat het gemak van zakendoen in het land wordt bevorderd en barrières daartoe, zoals bureaucratie, worden weggenomen. “Mijn overheid ondersteunt de publiek-private samenwerking en ontwerpt een investeringsvriendelijk klimaat.”
En dat via het Surinaams Investerings- en Handelsagentschap (Sita) “het enige toegangspunt van de regering”, investeerders zullen worden begeleid bij het proces om hun bedrijf in Suriname te vestigen. Waarmee zij, aldus het staatshoofd, een potentiële markt van zeshonderd miljoen mensen met een groeiende middenklasse kunnen bedienen. Dat die middenklasse in zijn eigen land inmiddels nagenoeg is weggevaagd, vertelde hij er niet bij.
Herschikking schuld
Maar het belangrijkste van de reis was volgens hem om met premier Narendra Modi tot een herschikking van de Surinaamse schuld van 38 miljoen US dollar te komen.
Dit was in de ogen van het staatshoofd en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking essentieel zodat “reeds geïdentificeerde projecten in Suriname uitgevoerd en nieuwe projecten tot een bedrag van vijftig miljoen US dollar opgestart kunnen worden”.

Uiteindelijk is het gelukt om de schuldherschikking te bereiken. Maar over wat de nieuwe afspraken zijn, zwijgen Santokhi en Ramdin tot nu toe

Of dat geld wordt geleend en dus op de al bestaande schuldenlast van Suriname komt, is niet duidelijk geworden. Ofwel, men wilde vooral afspraken maken over de aflossing van de oude schulden om ervoor te zorgen dat bestaande projecten eindelijk kunnen worden uitgevoerd.
Ook zei het staatshoofd voorafgaand aan zijn bezoek dat binnen de samenwerking met India er ook grants vrij kunnen komen voor programma’s of projecten ten gunste van het Surinaamse volk.
“Dat zijn grants ter waarde van vijftigduizend US dollar per project. Wat dat betreft denk ik dat het voor ons als land – met name tegen de achtergrond van de ernstige financiële crisis waarin we zitten en het onderhandelingstraject met het IMF – bijzonder belangrijk is dat wij die herschikking van India krijgen. Het is ook van cruciaal belang om extra financiële injecties los te krijgen om te investeren in projecten ten gunste van de ontwikkeling van Suriname”, aldus Santokhi.
Gebrek aan transparantie
Uiteindelijk is het Santokhi en Ramdin gelukt om de schuldherschikking te bereiken. Maar over wat de nieuwe afspraken zijn, zwijgt het tweetal tot nu toe, in tegenstelling tot de hernieuwde afspraken met Nederland en Frankrijk, waarvan de details wel zijn gedeeld.
Vast staat wel dat de door de regering gewenste korting op de schuld door India niet is gegeven. Santokhi had vrijwel alle schuldeisers verzocht minimaal 30 procent van de openstaande vordering te schrappen, maar daar is niemand mee akkoord gegaan.
Wat de afspraken met India dan wel inhouden en welke toezeggingen in ruil voor de herschikking zijn gedaan, is een vraag die nog moet worden beantwoord. Of wordt het probleem tijdelijk verlegd door de aflossingen van de openstaande schuld door te schuiven naar een volgende regeertermijn?
Dat er geen duidelijke communicatie is geweest naar de gemeenschap toe over de achtergrond van de gesloten herschikkingsovereenkomst, getuigt weer van het gebrek aan transparantie waar deze regering zich keer op keer schuldig aan maakt. De samenleving wil weten wat de inhoud van de overeenkomst is en welke voor- en nadelen er aan vastkleven. Immers, het gaat om de toekomst van het land.
In deel 2: Gebakken lucht in cadeaupapier