‘De hemel gaat neerdalen op Suriname’

door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Wanneer de oliemaatschappijen beginnen met de offshore productie zal Suriname de economische activiteiten en ontwikkeling die zullen volgen nauwelijks kunnen bijbenen. Behalve dat er meer arbeidskrachten nodig zijn dan lokaal beschikbaar, zullen ondernemers ook meer investeringskapitaal nodig hebben.
Maar ook de vraag naar goede huisvesting zal toenemen. Daar is een handelsmissie uit Curaçao van overtuigd. Ze vertoefde de afgelopen dagen in Paramaribo. “De hemel zal over Suriname neerdalen”, zegt missieleider Stijn Janssen in gesprek met .
Ook Sam Kruiner, medeorganisator van het oriëntatiebezoek, vindt dat Suriname de komende jaren goede tijden tegemoet gaat. Voor de buitenlandse ondernemers is het geen vraag meer ‘of’ de oliemaatschappijen zullen besluiten om over te gaan tot productie in het offshoregebied, maar ‘wanneer’.
Gevarieerd gezelschap
De missie heeft onder meer gesproken met Staatsolie en de buitenlandse oliemaatschappijen en presentaties gekregen van lokale bedrijven in verschillende sectoren, waaronder infrastructuur, vastgoed, constructie en financiering. De bedrijven die vertegenwoordigers naar Suriname hadden afgevaardigd zijn vooral geïnteresseerd in financiering en in participatie in projecten die er zullen worden ontwikkeld.
In de delegatie zaten afgevaardigden van banken, investeringsmaatschappijen, vastgoedbedrijven, accountants- en advocatenkantoren, financiële dienstverleners en fabrikanten. Omdat de internationale rating van Surinames kredietwaardigheid zeer ongunstig is, kunnen lokale ondernemers niet aan goedkope, internationale financiering komen. De lokale financiële markt zal ook niet in staat zijn te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar investeringskredieten. Partnerschappen met buitenlandse partners die makkelijk toegang hebben tot de internationale kapitaalmarkt is daarom de meest voor de hand liggende en beste optie.
Suriname zou, in samenwerking met de Curaçaose financiële wereld die een zeer gunstige internationale status heeft, toegang kunnen krijgen. In de delegatie was ook de topman van een grote internationale trustmaatschappij, die ruim dertig vestigingen over de hele wereld heeft en opereert vanuit Singapore en Dubai.

“Het is onvoorstelbaar hoeveel olie dit is. Dit gaat het land totaal veranderen”
Missieleider Stijn Janssen
Financieren
Veel mensen geloven volgens Janssen nog niet dat de olieproductie op zee er ooit zal komen, maar gezien het feit dat het basin voor Suriname en Guyana ongeveer evenveel aardolie bevat als de reserves van Noorwegen is het slechts een kwestie van tijd wanneer de productie in Suriname zal beginnen. “Het is onvoorstelbaar hoeveel olie dit is. Dit gaat het land totaal veranderen”, aldus de missieleider.
Hij merkt op dat de investeerders uit Curaçao geïnteresseerd zijn in deelname aan projecten van lokale partners. “Wij komen niet hier om projecten te doen, maar wij komen om ze te financieren.” Zijn land heeft al ruim acht decennia een uitgebreide financiële sector met enorm veel ervaring en internationale relaties.
De delegatieleider stelt dat momenteel veel buitenlandse investeerders naar Suriname kijken en de juiste manier zoeken hoe er economische activiteiten te kunnen ontwikkelen. “De lokale markt is nog redelijk klein. Die groeit wel en daar is geld voor nodig, maar dat heeft Suriname niet altijd. De Surinaamse markt heeft veel last van schommelingen; er is veel inflatie, maar ze willen graag met hun dollars financieren. Daarin kan Curaçao een heel mooie rol vervullen.”
Trustkantoren die op het eiland zijn gevestigd zouden, aldus Janssen, in Suriname willen investeren. Zij verwachten dat, zodra de oliemaatschappijen het finale investeringsbesluit zullen hebben genomen, er “een enorme dynamiek” zal loskomen. “Vanaf dan komt de hele wereld, dus daarom komen we nu van tevoren.”
Arbeiders en huisvesting
De handelsdelegatie heeft in de sectoren toerisme, financiering, onroerend goed, zoals huisvesting en hotels, transport, energie en infrastructuur goede mogelijkheden gezien voor investeringen. Janssen voegt eraan toe dat Suriname met zijn ‘D’-kredietwaardigheidsstatus via Curaçao, dat een ‘A’-status heeft, aan geld kan komen. Dit wordt beaamd door Kruiner. Curaçao is bereid “een soort financiële corridor” voor Suriname te maken, zegt hij. “Er zal geld beschikbaar zijn via ons.” Buitenlandse investeerders zouden via Curaçaose ondernemingen eerder bereid zijn zaken in Suriname te doen, stelt Janssen.
De delegatieleider verwacht dat Surinames “slechte” kredietrating binnen twee jaar nadat de olie uit zee wordt opgepompt zal verbeteren. Echter, nu is er financiering nodig om de komende maanden te overbruggen. Janssen is zich er evenwel van bewust dat Suriname momenteel een geringe absorptiecapaciteit heeft om de komende grote ontwikkelingen te kunnen bijbenen. Onder meer zullen meer arbeiders en huisvesting nodig zijn.