Dambreuk bij Colakreek nog niet hersteld

Colakreek heeft al enkele maanden te maken met een dambreuk, waardoor delen van de kreek droog komen te liggen. Er circuleerden dezer dagen foto’s van het oord op sociale media, waarbij te zien is, dat delen van de kreek droog liggen.
“We zijn nu wel bezig met een permanente oplossing voor Colakreek”, zegt Emanuel Scheek general manager van Mets Travels & Tours Suriname.
Scheek verklaarde dat de sluis van Colakreek in 2020 bij een overstroming stuk ging, daarom staat de kreek nu bijna droog. “Een groot deel van het oord stond toen onder water, en zelfs een gedeelte van de plateaus en bepaalde bruggen, die de eilandjes met elkaar verbinden, werden bijna allemaal weggespoeld door de overstroming”, aldus Scheek. Hij vertelde dat alle planken en materiaal werden meegenomen door het water, en bleven bij de sluis liggen. “Dit heeft dus gemaakt dat de sluis kapot ging. “Hierdoor kon het water niet worden binnengehouden en stroomt het dus weg”, aldus Scheek.
Er is wel voor een noodoplossing gezorgd. “Er zijn dammen met zandzakken opgeworpen en deze zullen worden versterkt, zodat het water niet wegstroomt”, aldus Scheek. Volgens Scheek zal niet gewerkt worden aan de kapotte sluis, maar er wordt een waterschutting achter de dam geplaatst. “Er wordt nu aan gewerkt, dus als alles goed zit, moet het oord in het weekend toegankelijk zijn voor het publiek”, aldus Scheek. Hij geeft toe dat door de dambreuk en de droogte er inderdaad minder mensen komen naar het vakantieoord. Daarnaast is de verminderde toeloop ook te wijten aan het feit dat er andere oorden in de omgeving zijn geopend. Toen een redactielid in mei een bezoek bracht aan Colakreek zei de beheerder dat het aardig wat zou kosten de dam te repareren. Echter met de huidige financiële situatie en de covid-pandemie, gingen zaken heel langzaam. Toen was ook niet duidelijk of Colakreek geld zou kunnen investeren voor het maken van de dam.
De beheerder van Colakreek maakte zich toen ook al zorgen over wat de droge tijd zou brengen voor het vakantieoord. “We gaan de poorten wel gewoon open houden, maar als er geen water is, kan men niet zwemmen. Het is dan jammer voor de kinderen die willen zwemmen”, aldus Scheek. In mei had Colakreek reeds zandzakken geplaatst en was er toen ook onvoldoende water. Tot nu toe is de dam niet gemaakt. “Als de dammen met de zandzakken versterkt zijn, moet het oord wel toegankelijk zijn voor het publiek. “Het water blijft dan op peil en wanneer de waterschutting af is, zullen de zandzakken verwijderd worden”, aldus Scheek.
The post Dambreuk bij Colakreek nog niet hersteld .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname