Criminelen stelen identiteit om auto’s te kopen

door Valerie Fris
PARAMARIBO — “Je ergste nachtmerrie!” Zo omschrijft Charona Liauw tegenover de situatie waarin ze zich nu al een maand bevindt. Op 19 mei werd ze via Facebook benaderd door een man die een auto te koop had aangeboden. Het verschuldigde bedrag van 4.250 US dollar zou door ‘Charona Liauw’ naar hem zijn overgemaakt.
Als ‘bewijs’ werd een document van de transactie naar hem gestuurd, waarna hij het voertuig afstond aan de ‘koper’. Al gauw bleek het ‘bewijsstuk’ te zijn vervalst, want er was geen geld overgemaakt. Liauw stelt dat het rekeningnummer op het aan de verkoper gegeven document niet van haar is. Zowel zij als de beetgenomen man kwam snel tot de conclusie dat er mogelijk sprake is van fraude. Beiden deden aangifte.

“Criminelen misbruiken persoonsgegevens van mensen om een auto te kopen, zonder dat betrokkenen het weten”

Geraffineerd
De politie wordt al enige tijd geconfronteerd met een voor Suriname nieuwe vorm van criminaliteit, waarbij sprake is van identiteitsfraude. Criminelen misbruiken persoonsgegevens van mensen om een auto te kopen, zonder dat betrokkenen het weten. Ze gaan zeer geraffineerd te werk door met valse documenten de verkoper te overtuigen dat het geld is overgemaakt, terwijl er geen cent is betaald. Intussen hebben ze wel het voertuig in bezit. Het meest recente geval is dat van Liauw.
De verkoper vertelde volgens haar aan de politie dat degene die contact met hem had opgenomen iemand ter plekke belde die het verschuldigde bedrag zou overmaken. Liauw weet dat de politie van Geyersvlijt intussen een verdachte heeft opgepakt en verder onderzoek doet.
Twee keer slachtoffer
Intussen blijkt dat nog iemand een auto op haar naam heeft gekocht, maar details heeft ze niet. Een buurjongen van haar kreeg maandag geld van iemand om haar exacte woonplaats te achterhalen en dinsdag gingen onbekenden naar haar adres. “Ik werd door mijn buurvrouw in kennis gesteld dat twee mannen in een witte Toyota Voxy naar mij op zoek n met een screenshot van mijn Facebookprofiel in handen.” Liauw voelt zich hierdoor bedreigd en heeft weer contact opgenomen met de politie. Camerabeelden waarop de mannen te zien zijn, heeft ze van een buur gekregen en afgestaan aan de wetsdienaren.
De vrouw heeft ook contact opgenomen met de verkoper, maar die ontkent thuis bij haar te zijn geweest, na hun eerdere ontmoeting. De politie deelde eerder aan Liauw mee dat zij met veel van soortgelijke gevallen te maken heeft. Woordvoeder Milton Bisschop zegt desgevraagd tegen niet op de hoogte te zijn van de zaak-Liauw, maar noemt die wel “vrij ernstig”. Hij heeft beloofd intern te zullen navragen wat zich precies heeft afgespeeld waarna de politie een verklaring zal uitgeven.