‘Creatieve professionals verdienen grotere bekendheid’

Tekst en beeld Audry Wajwakana
PARAMARIBO — Er zijn in Suriname jongeren die hun talent professioneel inzetten en geld ermee verdienen. Enkele van hen genieten vanwege hun creaties bekendheid in de samenleving. “Maar door de manier hoe ze hun passie beoefenen, verdienen ze grotere bekendheid, ook buiten Suriname”, vindt Aline Dusabe, oprichter van Urban House Suriname. Om hen te ondersteunen, heeft ze met de Belgische organisatie Anvasa Citizinne in 2019 het project ‘Urban Entrepreneur Mobile’ ontwikkeld.
Webshop
Sinds 2018 hebben Paramaribo en Brussel een stedenband. “In dit project ondersteunen we jonge creatieve ondernemers die al professioneel bezig zijn in Paramaribo om hun onderneming, creativiteit en afzetmarkt buiten Suriname uit te breiden”, benadrukt An Macharis, algemeen coördinator van Anvasa Citizinne. Samen met de Brusselse kunstenares Suzanne Groothuis is het drietal in Suriname voor de pre-lancering van het kunstproject op vrijdag 11 november in ‘Prins Hendrik Suites’ met onder andere een speciale webshop.

“Het eerste is dat de jongeren hun producten op een plek kunnen tonen, waar de buurtgemeenschap samenkomt, maar ook waar we workshops met ze kunnen doen of concertjes kunnen organiseren”
Suzanne Groothuis
Deelnemers aan het project en hun ondersteuners zijn hiervoor uitgenodigd. “Het is de bedoeling dat we het online platform even laten zien, en ook de mogelijke aanpassingen zullen bespreken en dat de creatieveling iets duurzaam krijgen. Na het project zullen ze hun producten kunnen blijven verkopen op de website. Hen zal ook geleerd worden hoe ze dat kunnen doen”, zegt Dusabe.
Veel reacties
Dusabe en Macharis hadden in 2019, toen het project werd ontwikkeld, via sociale media jonge creatieve ondernemers van tussen de achttien en vijfendertig jaar opgeroepen een aanvraag digitaal in te dienen. Voorwaarden om geselecteerd te kunnen worden n het al professioneel bezig zijn in de creatieve sector en wonen in Paramaribo.
Dusabe: “We ontvingen veel reacties. Helaas voldeden niet allemaal aan het niveau dat wij voor ogen hebben. Het project is veel te kort om creatievelingen die pas beginnen daarin te ondersteunen. Vanwege de stedenband Paramaribo en Brussel konden we de districten niet betrekken.”
Uiteindelijk zijn musicus Jason Eduwati, sieradenontwerpster Jenevieve Apinsa, modeontwerpster Tifén Akobe, kunstschilder Rachel Nijman, maker van kruidenthee Delvin Bisoina, sieradenontwerper en woordkunstenaar ‘Toepie’ geselecteerd. De coronapandemie gooide de planning in de war en werd besloten het project online met de creatievelingen door te laten gaan.
“In ons programma hadden we gepland dat ze naar België konden komen en omgekeerd naar Suriname met de mobiele pop ups die we eerst in Paramaribo wilden creëren. Die hebben we nu allemaal omgezet naar het online platform ‘Wi e sori yu unu pasi’”, zegt Dusabe. Hiermee is de eerste fase afgerond.
Mobiel kunstwerk
Het tweede deel van het project begint in het komende jaar en dan zal publiek erbij betrokken worden. Kunstenaar Groothuis en zijn Surinaamse collega Ken Doorson zullen met de creatievelingen een mobiel kunstwerk maken twee doelen. “Het eerste is dat de jongeren hun producten op een plek kunnen tonen, waar de buurtgemeenschap samenkomt, maar ook waar we workshops met ze kunnen doen of concertjes kunnen organiseren”, zegt Groothuis.
Het idee is dat zij en Doorson een soort structuur van het kunstwerk gaan maken en dat de jonge creatievelingen die zelf gaan invullen. Als vertrekpunt zullen de traditionele technieken en materialen toegepast worden, zoals de weeftechniek die wordt toegepast bij het maken van Javaanse matten of het gebruik van bamboe die makkelijk te vinden is.
Zelf vindt Groothuis het al bijzonder dat de creatievelingen vanuit het traditionele van hun cultuur al bezig zijn. “Door samen het kunstwerk te maken krijgen ze een deel waar ze hun eigen vormen en ideeën kunnen uiten, om zo te kunnen communiceren met het publiek”, vervolgt ze. Aan het kunstwerk wordt rond februari en maart gewerkt. De grote presentatie zal in april zal plaatsvinden.
Laagdrempelig
Met zo een mobiel kunstwerk krijgen Surinamers die normaal niet naar een kunstgalerij gaan, de kans om van kunst te genieten in een openbare ruimte. Een geschikte plek ziet Dusabe, die voor een korte tijd in Paramaribo woonde, bij de instaphaltes van waaruit de bussen naar de woonwijken vertrekken. “De bedoeling is om meerdere plekken te creëren in Paramaribo, maar ook die op de een of andere manier in Brussel te brengen”, zegt Macharis.
“Het idee is dat zo een pop up kunstwerk rondreist in de stad om de kunstenaars zichtbaar te maken en hun producten bekendheid te geven.” Vanwege de coronapandemie is het project tot eind 2023 verlengd. Hiervoor hebben de projectdragers al goedkeuring gekregen van het Brusselse Gewest, dat het project ondersteunt.