COZA attendeert consumenten op hun rechten en plichten

Er is in Suriname nog geen speciale wetgeving die consumenten beschermt. Dit zegt waarnemend hoofd van de afdeling Consumenten Zaken (COZA) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), Graciëlla Chin-A-Foeng-Hardjopawiro, op Wereld Consumentenrechten Dag, 15 maart. Zij vindt het daarom belangrijk dat de dag wordt gevierd om consumenten te attenderen op hun rechten en plichten.

Uit een enquête onderzoek van COZA is er geconcludeerd dat de meeste consumenten niet weten dat zij rechten en plichten hebben. De consumenten zijn volgens COZA een risicogroep als het gaat om economisch verkeer. Zij krijgen van COZA advies over het verminderen van hun energieverbruik. Dit is goed voor milieu en de portemonnee, zegt EZ in een persbericht.

Het vergroten van het bewustzijn over consumentenrechten is dit jaar het thema van Wereld Consumentenrechten Dag dat jaarlijks op 15 maart wordt herdacht. Met het thema ‘Empowering consumers through clean energy transitions’worden consumenten gestimuleerd om zoveel als mogelijk gebruik te maken van schone energie.

Chin A-Foeng geeft aan dat het maximaliseren van consumentenbescherming d.m.v. het waarborgen van de gezondheid van de consument en productveiligheid evenals het stimuleren van de economische concurrentie (mededinging), efficiëntie en innovatie om consumenten goed geïnformeerde keuzes te laten maken, deel zijn van de visie van COZA.

Consumenten Zaken is sinds 1 februari 2013 ingesteld en vanaf dat jaar wordt Wereld Cosumentenrechten Dag ook in Suriname gevierd.