COMMENTAAR: Wachten op nieuwe coronagolf

IN NEDERLAND IS volgens de deskundigen inmiddels sprake van een nieuwe golf coronabesmettingen. Het aantal positieve Covid-19-tests is de afgelopen week met ruim 70 procent gestegen (26.462 gevallen), werd dinsdag bekend. Er is nog totaal geen reden voor paniek, ook al omdat het om de mildere varianten gaat. Deze stijging zou voor de autoriteiten in Suriname wel een wake-upcall moeten zijn dat het virus ook ieder moment weer toe kan slaan in het land.
In het verleden is namelijk gebleken dat in Suriname elke keer weer een nieuwe golf ontstond, nadat die in Nederland had toegeslagen. Dat zal deze keer hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn. Maar terwijl in Nederland en andere westerse landen de verantwoordelijke instanties de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden, lijkt het er in Suriname op alsof vrijwel iedereen zit te slapen. Er verschijnen af en toe wel deskundigen op televisie, maar dat is vooral in grijsgedraaide en deels achterhaalde Covid-19-Journaals. Je krijgt niet de indruk dat men er nog bovenop zit.

“Iedereen zal moeten toegeven dat iedere dode er één te veel is en bij de nabestaanden voor onvoorstelbaar veel verdriet zorgt”

Maar terwijl het er op lijkt dat vrijwel iedereen de draad weer volledig heeft opgepakt en alle preventieve maatregelen overboord heeft gegooid, maakt het hardnekkige virus ook in Suriname nog steeds slachtoffers. De afgelopen tijd overleden per week gemiddeld vijf mensen aan corona. Dat is in vergelijking met de aantallen die in het voorbije jaar stierven misschien niet veel, maar iedereen zal moeten toegeven dat iedere dode er één te veel is en bij de nabestaanden voor onvoorstelbaar veel verdriet zorgt. Daarnaast raken iedere week nog vele tientallen mensen besmet, in de ziekenhuizen liggen momenteel 82 coronapatiënten en vijftien op de intensive care.
Afgelopen week werden weliswaar slechts 51 mensen positief getest. Echter, omdat er nog maar heel weinig swabs worden afgenomen, gaat het toch om ruim 30 procent van het aantal geteste personen (165). Dat is aanzienlijk hoger dan de maximaal 10 procent die de WHO acceptabel vindt om de situatie beheersbaar te houden. Het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat alleen nog bij ernstige verschijnselen kan worden getest. Bovendien is het aantal testlocaties drastisch teruggeschroefd.
De situatie geeft momenteel nog geen redenen tot paniek, maar als ook in Suriname de nieuwe golf zal toeslaan, zal pas blijken of de wankele gezondheidszorg die wel aan kan. Ook in de wetenschap dat nog altijd slechts 55,6 procent van de doelgroep is gevaccineerd en de vaccinatiecampagne al maanden volledig stil lijkt te liggen. De onzekere toekomst zal leren of het land de nieuwe golf desondsanks redelijk het hoofd kan bieden of dat stapels lijkzakken weer uit de kast moeten worden gehaald.