COMMENTAAR: Salaris wereldvoetballers

IN DE VOETBALWERELD wordt het, om een clichéterm te gebruiken, langzamerhand steeds gekker en topvoetballers worden weggekocht voor duizelingwekkende bedragen. Stervoetballer Cristiano Ronaldo, die bij Manchester United in ongenade is gevallen door zijn sterallures, is door Saudi Arabië gestrikt voor 200 miljoen euro per jaar.
In datzelfde land bij een andere club gaan er stemmen op om een schep bovenop te doen door Lionel Messi aan te trekken en hem het vorstelijk salaris van 300 miljoen euro aan te bieden.

De ontwikkelingen gaan zo snel dat profvoetballers hun inkomen verduurzamen en investeren in gebieden waar zij vandaan komen

Niemand weet waar deze loongekte eindigt. In een wereld die met de dag onzekerder wordt, is de voetbalsector een aantrekkelijk arbeidsgebied. Het schept duizenden arbeidsplaatsen en is een vijver voor de commercie. Kapitaalkrachtigen over de hele wereld, zelfs in het Midden-Oosten, hebben deze goudmijn ontdekt.
Wetenschappers met een langdurige studie achter de rug en andere hoogopgeleide wereldburgers worden jaloers van de astronomische bedragen die voetbaltalenten verdienen. De discussie zal blijven bestaan over het verschil tussen het inkomen van de best betaalde burgers in de wereld en voetballers die qua salaris ver uitsteken boven het loonniveau van wetenschappers.
Het voetbalspel is door de jaren heen gegroeid tot een beroep met lucratieve kenmerken die een groot aantal getalenteerde jongelui over de hele wereld tot miljonairs maakt. Deze jongelui zijn dwars over de aardbol te vinden. In werelddelen waar er grote armoede heerst en in ontwikkelde landen.
De ontwikkelingen gaan zo snel dat profvoetballers hun inkomen verduurzamen en investeren in gebieden waar zij vandaan komen. Bekend is dat delen van Afrikaanse dorpen profiteren van de rijkdommen die binnen enkele jaren worden vergaard. Hun kapitaal is nodig om de snel om zich heen grijpende verarming in hun thuisland te verlichten.
Cijfers over de effecten die de grote handen aanreiken om de kleine te vullen liggen niet voorhanden, maar de invloed die voetbal heeft op de wereld spreekt boekdelen. Getalenteerde jongeren schijnen niet meer te dromen van politieman worden, militair of piloot, maar kiezen nadrukkelijk voor profvoetballer. Ze raken onder de indruk van het inkomen dat hen toelacht vanwege hun talent.
In Nederland bijvoorbeeld brengen ouders een groot offer om hun kinderen in te schrijven en begeleiden bij buurtclubs in de hoop dat ze ontdekt worden door een scout. Vervolgens vinden ze de weg naar de grotere competities en clubs waar hun passie lonkt en zij hun talent uitbuiten.
Dan beginnen ouders hoop te koesteren op een glansrijke carrière voor hun kind of kinderen. Wat bij de huidige ontwikkeling in het oog springt is de voetbaldiplomatie. Die leidt tot toeristische groei die landen nodig hebben om het product toerisme nog meer te bevorderen.
Door zoveel mogelijk de wereldsterren te strikken voor hun toerismebeleid en voetbal in eigen land te stimuleren, wordt niet gelet op een cent meer of minder. Maar Saudi-Arabië wil meer en is begonnen aan een charme-offensief. Dat offensief houdt in dat nu al bekend is dat het land hoopt in 2030 samen met Egypte en Griekenland het WK te organiseren. Alles wordt er aan gedaan om hun status en zichtbaarheid te vergroten.