COMMENTAAR: Diepwaterhaven Nickerie

PRESIDENT CHANDRIKAPERSAD SANTOKHI wilde er aan de vooravond van de viering van 47 jaar geleden geen twijfel over laten bestaan dat hij nog gelooft in de glorieuze toekomst van Suriname die hij al meer dan twee jaar belooft. Maandag gaf hij het startsein voor de aanleg van een diepwaterhaven nabij Nickerie, een project waar volgens de initiatiefnemers tot 5,4 miljard US dollar in wordt geïnvesteerd.
Maar het project roept meer vraagtekens op dan antwoorden zijn gegeven, waardoor veel Surinamers zijn sceptisch of het echt van de grond zal komen. Niet in de laatste plaats omdat de trekker van dat project, de Amerikaanse Phoenix Development Company, geen aantoonbare ervaring heeft met dit soort grote havenprojecten. Bovendien blijkt uit niets dat het bedrijf de miljarden heeft (of daar aan kan komen) die het project gaat kosten.

Op voorhand roept het diepwaterhavenproject in Nickerie herinneringen op aan de waterstoffabriek die het Deense HPSG in Commewijne zou opzetten en waar niemand de verantwoordelijkheid voor wilde nemen

De speciale website die Santokhi maandag met ‘een druk op de knop’ lanceerde, is op het internet nergens te vinden. Op voorhand roept het project op veel punten herinneringen op aan de waterstoffabriek die het Deense HPSG in Commewijne zou opzetten, maar wat een enorme hoax bleek te zijn waar niemand binnen de regering de veranwoordelijkheid voor wilde nemen.
Mocht het project toch serieus zijn en met succes van de grond komen, dan heeft de regering het puur aan zichzelf te danken dat er vanuit de samenleving nu zo argwanend over wordt gedaan. Door zo summier en onvolledig informatie te verstrekken, vraagt men zelf om die argwaan. Ook gezien het recente verleden, waarin de regering grossierde in leugens, halve waarheden en bedrog. Daardoor is de geloofwaardigheid van Santokhi en zijn team inmiddels tot onder het nulpunt gedaald.
Om nu weer met een megaproject te komen waarop zijn minst de geur van een luchtkasteel omheen hangt, is koren op de molen van de oppositie. De NDP stelde in het parlement kritische en terechte vragen over het havenproject, maar heeft daar tot nu toe geen antwoord op gekregen van de regering. Het is natuurlijk al vreemd dat er voor zo’n project contracten worden getekend, zonder dat De Nationale Assemblee daar inzage in heeft gekregen. Dat druist in tegen het voeren van goed bestuur.
Het enige dat Santokhi zei: “Zij die de kans gehad hebben en er niks van terecht hebben gebracht, laten ze even aan de kantlijn blijven.” Dus hij grijpt weer terug naar het verleden, waarvan hij niet begrijpt dat het volk van dit soort opmerkingen de buik vol heeft. Laat hij nu maar eens aantonen dat zijn regering wel succesvol projecten kan aanpakken. Want wat dat betreft heeft hij ook niet zo’n goede track record.