Combé Markt zal geld reçu-fraudezaak terugbetalen

Op 27 april 2022 werd een bedrag van totaal SRD 14.000.000 vanuit de rekening van Robert Koendjbiharie overgemaakt op de rekening van Combé Markt, met als omschrijving ‘valuta aankoop’. Er is SRD overgemaakt en Combé Markt heeft een omzetting gedaan naar vreemde valuta en dat in cash uitbetaald. Vervolgens is er op 16 juni 2022, totaal SRD 13.275.000 vanuit de rekening van Koendjbiharie overgemaakt op de rekening van Combé Markt met als omschrijving ‘valuta aankoop’. Voor zover bekend, is Combé Markt geen transactiekantoor en heeft hierdoor in strijd gehandeld met de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren/ Money Laundering.
In het onderzoek naar de verwerking van vervalste betaalopdrachten aan de CBvS, hebben de justitiële autoriteiten enkele weken geleden beslag laten leggen op een bankrekening van Combé Markt. Daarop is SRD 27 miljoen gestort. Combé Markt-eigenaar Kries Kalipdewsing heeft na de beslaglegging tegenover een journalist in een voice-recording bevestigd, dat ene Soender H. hem benaderd zou hebben een bedrag van SRD 45 miljoen cash beschikbaar te stellen aan één van zijn cliënten. De cliënt beweerde, het geld van de overheid te moeten ontvangen voor een project, dat hij moest uitvoeren. De cliënt zou het bedrag giraal naar Combé Markt overmaken, zodra de overheid had uitbetaald. De man maakte het geld, zoals afgesproken, over naar de rekening van Combé Markt, waarbij de eigenaar niet wist dat het geld van fraude afkomstig zou zijn.
In totaal is er SRD 27 miljoen gestort op de rekening van Combé Markt, heeft Kalipdewsing bevestigd. Thans vernemen wij, dat er nu is afgesproken met de staat dat het voormelde bedrag in tranches wordt overgemaakt naar de rekening van het ministerie van Financiën. Voorts vernemen wij, dat Kalipdewsing hiermee zijn naam wil zuiveren en niet meer genoemd wil worden in het kader van deze zaak.
The post Combé Markt zal geld reçu-fraudezaak terugbetalen .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname