COLUMN: Hard werken geblazen

Serieus!? Ivan Cairo
Ik stel me voor dat president Santokhi gisteren handenwrijvend het nieuws heeft vernomen dat in de Krabdagu-put al meer dan 180 miljoen vaten van het zwarte goud is aangetoond door Apache. Een vogeltje fluisterde me niet zo lang geleden in dat de man vorig jaar tijdens zijn trip naar Dubai verschillende keffiyeh’s heeft aangeschaft, de traditionele hoofddoek van Arabische mannen, wat ook het handelsmerk was van de Palestijnse leider Yasser Arafat, nu wijlen. Een koffer vol.
Thuis oefent Chan al voor de spiegel welke keffiyeh hij uitgedost als een echte oliesjeik zal dragen op het moment dat hij te gast bij de Centrale Bank van Suriname, in realtime op de flikkerende computerschermen, zal gadeslaan hoe de eerste miljoentjes, verdiend uit de offshore olie, vanuit het buitenland zullen worden overgemaakt en bijgeschreven op de rekeningen van de staat Suriname. Dat historisch moment wil hij zeker meemaken.

“Het uitstellen van de btw die per 1 juli ingevoerd zou worden heeft implicaties voor de afspraken die met het IMF zijn gemaakt”

Hij zal dus heel hard moeten werken aan en voor zijn herverkiezing in 2025, want ook Desi droomt van de toekomstige oliedollars en een comeback in het paleis. Van Santo Boma krijgt hij nachtmerries. Desi heeft intussen al een paarse thobe en witte loszittende sirwals in de kast hangen. Om z’n stel af te maken, heeft hij sandalen van kamelenleer laten halen. Ook hij zal hard moeten werken voor zijn eventuele rentree.
Maar even alle grappen op een stok; het nieuws over meer dan 180 miljoen vaten olie in de Krabdagu-put was een welkome verademing na alle kommer en kwel aan nieuws wat de samenleving de afgelopen dagen te verwerken kreeg. We konden ons even rijke oliesjeiks wanen, hoewel de olie nog niet vloeit, laat staan dat het geld binnenstroomt.
Bij mij moet het trouwens nog bezinken dat de tweede overmaking van 53 miljoen Amerikaanse dollar door het IMF die deze maand zou moeten plaatsvinden nu even niet doorgaat. Het uitstellen van de btw die per 1 juli ingevoerd zou worden heeft implicaties voor de afspraken die met het IMF zijn gemaakt.
Nu moet Mandje bij Financiën ook nog gaan puzzelen hoe het gat dat door het uitblijven van de verwachtte btw-inkomsten op de staatsbegroting is ontstaan op te vullen. Was hij nog niet kaal, was hij dat dezer dagen zeker geworden van de hoofdbrekens die hij heeft. In ieder geval is zoveel duidelijk dat we als samenleving nog lang niet verlost zijn van Mister Hard Times.
Die houdt ons al een paar jaar stevig bij de keel en in plaats dat zijn greep verslapt wordt juist nog steviger geknepen. Ambtenaren zullen komende maand een beetje op adem komen en wat lucht mogen happen met hun vakantiegeld. Het zij hen gegund. Want, we hebben nog een lange weg te gaan voordat we op een punt zullen belandden waarbij ambtenaren niet meer smachtend naar de maand juli uitkijken, maar elke maand gewoon rondkomen met hun salaris.
ivancairo@yahoo.com