COLUMN: ‘Bankroof’

REFLECTIE / Iwan Brave
In 2008 werd de ‘bankencrisis’ wereldwijd veroorzaakt door de banken zelf. Toch ‘intervenieerde’ de Amerikaanse overheid met honderden miljarden om de banken overeind te houden, want zij zijn immers het ‘hart van de economie’. De oorzaak van de bankencrisis kwam neer op een piramidefraude via ingewikkelde ‘hypotheekpakketten’ die weer als loze ‘obligaties’ werden verhandeld.
Einde van het liedje was dat miljoenen burgers hun huis kwijtraakten. Maar ook hun spaartegoeden gingen in rook op, omdat onvermijdelijk banken omvielen. Saillant was dat menige CEO met een gouden handdruk van miljoenen mocht vertrekken. De Netflix-documentaire ‘Inside job’ laat ontluisterend zien hoe duivels deze vorm van ‘bankroof’ over de ruggen van de kleine burger werd gepleegd.

Wat blijkt: de bankkluizen ‘barsten’ omdat ze bomvol cashdollars zitten!

Sinds jaar en dag is het voor Surinaamse burgers een haast onmogelijke opgaaf om schamele US dollars bij banken te betrekken, en ook nog tegen woekerkoersen. Je leefde in de naïeve veronderstelling vanwege een ‘schaarste’. Recentelijk zijn, op aandringen van de financiële autoriteiten, de 4 procent-stortingskosten voor US dollar afgeschaft. Wat blijkt: de bankkluizen ‘barsten’ omdat ze bomvol cashdollars zitten!
De banken kunnen deze echter niet giraal in omloop brengen om allerlei dubieuze redenen. Dus kwam de ‘reddende’ Moederbank met een ‘girale interventie’ van 20 miljoen US dollar, met als doel dat tenminste de girale-dollarkoers zou zakken. Maar die steeg juist! Omdat bijvoorbeeld oliemaatschappijen bereid zijn meer neer te tellen dan u en ik, om zo hun internationale betalingen te kunnen verrichten. Zo maakten de ‘hulpeloze’ banken onethisch extra winst met gemeenschapsgeld.
Ongeveer 25 jaar gelden typeerde ik Paramaribo als een ‘gemotoriseerd wildweststadje’. Er heerste toen ook diepe crisis. Dat ‘wildwest’ sloeg op het gejaagde tempo van armlastigen op zoek naar schaarse levensmiddelen. Door het beeld van uitpuilende bankkluizen is het predicaat ‘wildwest’ weer van toepassing en dragen de ‘bankrovers’ een stropdas.