China Zhong Heng Tai van de baan

Gedurende het afgelopen jaar hebben prominente regeringsfunctionarissen bij diverse gelegenheden in niet mis te verstane bewoordingen aangegeven dat de regering afstand zal doen van het ambitieuze landbouwproject dat was gelanceerd aan het begin van deze eeuw. De toenmalige regering heeft 40.000 ha in concessie uitgegeven in het Patamacca gebied in Oost Suriname aan het Aziatische investeringsbedrijf China Zhong Heng Tai. Via het Surinaamse parlement is groen licht verleend voor deze megaconcessie uitgifte. Er werd plechtig beloofd dat er  eerst gebruik zou worden gemaakt van het oorspronkelijk areaal (10.000 ha) van het toenmalige oliepalmbedrijf Patamacca N.V. In een later stadium zou het hout eerst worden afgeoogst in het overige deel van de concessie. Daarna zou men dit gedeelte ook in cultuur brengen. Het was de bedoeling dat een ambitieuze olie palmbedrijf in alle opzichten zou worden opgezet. De verwerkingsinstallaties zouden worden opgezet en de productie en vervolgens de export zouden  opgang komen.Echter vanaf de aankondiging van dit project is dit economische initiatief gestuit op enorme verzet van de lokale woongemeenschappen. De mensen die in dorpen in de wijde omgeving wonen, waren van oordeel dat de kaalkap waarmee dit landbouwproject gepaard zou gaan, enorme klimatologische gevolgen zouden hebben voor hun voortbestaan. De voordelen in termen van werkgelegenheid en verbetering van de publieke infrastructuur hebben het allemaal moeten afleggen tegen het hevige verzet van de Marowijners.

In 2013 kwam er weer een doorstart onder leiding van voormalige president Desi Bouterse. Met veel tam tam werd dit wederom aangekondigd en er werd met zoveel woorden aangegeven dat dit een grote economische  opleving zou betekenen voor Oost Suriname. Ondertussen weten we veel beter wat er allemaal terecht is gekomen van de Aziatische investering. De ingebouwde garanties van de investeerders blijken na jaren niet standvastig te zijn. Na wat getreuzel nadat het huidige kabinet in het zadel is geholpen, heeft de regerende president Chan Santokhi vorige week de knoop doorgehakt en definitief een streep gehaald door het avontuur van China Zhong Heng Tai.

Uit de berichtgeving tijdens de jongste presidentiële buitenlandse missie in India, hebben we op kunnen opmaken dat een Indiaas bedrijf nog steeds geïnteresseerd is in het produceren van palmolie in Suriname. Wij nemen aan dat de regering momenteel bezig is naar het het buurland van China te kijken om die te interesseren om hier heen neer te strijken. Wij raden de regering aan om eerst haar huiswerk goed te maken en alle aspecten goed te bestuderen alvorens een definitief besluit te nemen. We kunnen het ons niet meer permitteren om wederom een  loopje met ons te laten nemen door geluk zoekers uit Azië.

Marowijne ligt na het vertrek van bauxietontginner Suralco, al enige tijd verlegen om serieuze en duurzame economische activiteiten. Dit betekent echter niet dat we het gebied moeten overlaten aan speculanten en gelukzoekers. Het gebied heeft genoeg potentie en serieuze investeerders zijn altijd welkom.
 
Ettiré Patra