Chevron kan goedkeuring krijgen om olieproductie in Venezuela op te voeren

Drie betrouwbare bronnen hebben Reuters verteld, dat Washington de maatschappij Chevron al dit weekend toestemming zou kunnen geven om de olieproductie in Venezuela aanzienlijk te verhogen, als de regering van Nicolás Maduro de gesprekken met de oppositie hervat. Dit potentieel zou een versoepeling van de sancties tegen Venezuela betekenen in een tijd waarin de Verenigde Staten aandringen op een hogere olieproductie om de stijgende prijzen te verlichten.
Chevron toestaan een sleutelrol te spelen bij het verhogen van de olieproductie in Venezuela, is gebruikt als hefboom om gesprekken tussen de regering van Maduro en de oppositie te forceren. In het weekend zijn er gesprekken gepland tussen de regering van Maduro en de oppositie in Mexico-Stad, met aanwezigheid van de VS.
Het versoepelen van de sancties tegen Venezuela, is een van de weinige opties die de regering Biden nog heeft om de olieproductie te verhogen. OPEC+ heeft geweigerd gehoor te geven aan de oproepen van Washington om de productie te verhogen; in plaats daarvan wordt de productie tegen het einde van het jaar met 2 miljoen vaten per dag verlaagd. De sancties tegen Rusland of Iran zullen evenmin worden versoepeld, en de Amerikaanse schalieproducenten hebben hun discipline gehandhaafd en zich verzet tegen oproepen om de productie op te voeren.
Venezuela heeft met 303 miljard vaten de grootste oliereserves ter wereld. Westerse oliemaatschappijen vluchtten echter onder het nationalisatieregime van Hugo Chavez, en Amerikaanse sancties zorgden er uiteindelijk voor dat de olie-industrie bijna instortte. Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA, produceerde in september van dit jaar slechts 666.000 vaten per dag, vergeleken met ongeveer 3,5 miljoen vaten per dag vóór Chavez. Om Venezuela in zijn oude glorie terug te brengen, is de betrokkenheid van westerse oliemaatschappijen vereist, en Chevron is de enige die nog in het land is. Chevron heeft Washington toestemming gevraagd om de controle over vier joint ventures met PDVSA over te nemen, terwijl die toestemming is vertraagd door Amerikaanse pogingen om Maduro omver te werpen, die in 2018 controversieel werd herkozen.
The post Chevron kan goedkeuring krijgen om olieproductie in Venezuela op te voeren .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname