Centrale Bank biedt het algemene publiek beleggingscertificaten aan

PARAMARIBO — Burgers en bedrijven kunnen binnenkort beleggen in certificaten van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het gaat om certificaten met een looptijd van zes maanden tegen een rente van 29,5 procent op jaarbasis.
De Centrale Bank Certificaten (CBC’s) worden uitgegeven om het teveel aan geld in de economie te helpen afromen, schrijft de CBvS. Het publiek kan van 28 juli tot en met 11 augustus 2022 inschrijven voor de certificaten via de commerciële banken, met vermelding van het te besteden bedrag.
De Communicatiedienst Suriname (CDS) meldde eerder dat het minimale inschrijfbedrag voor dit zogeheten retailsegment SRD 10.000 is. Op 12 augustus wijst de CBvS de certificaten toe en maakt zij bekend voor welk bedrag is ingeschreven.
Op 16 juni 2022 hield de Centrale Bank de eerste veiling van Centrale Bank Certificaten. Deze CBC’s, met een looptijd van zes maanden, zijn aangeboden aan de algemene banken, andere financiële instellingen en bepaalde rechtspersonen. De bank hoopte 550 miljoen SRD af te romen, maar wees uiteindelijk certificaten toe voor een totaalbedrag van SRD 198,5 miljoen.
Om de hoeveelheid geld in omloop te verminderen, biedt de Centrale Bank ook regelmatig termijndeposito’s aan. Aan de veilingen van deze termijndeposito’s kunnen alleen de algemene banken meedoen.