CBvS gaat druk valutakoers verminderen

27 Jul, 13:37

De commerciële banken zullen deze week nog een deel van hun valutapositie aan de markt verkopen. Zij zullen er ook op toezien dat de valutaposities beter worden afgestemd op de valutarisico’s die gepaard gaan met het aanhouden van hoge tegoeden en andere verplichtingen van het publiek in de vreemdevalutasfeer. Dit meldt de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Er is overleg met de banken gevoerd om de druk op de US-dollar te verminderen. Er wordt al SRD 25 neergeteld voor de US-dollar. Banken zullen US-dollars verkopen aan importeurs. Hiernaast zal de CBvS haar euro cash verschepingen op korte termijn hervatten, zodat het fenomeen van koeriers die euro’s in het buitenland in US-dollars wisselen wordt ontmoedigd. Deze praktijk leidt namelijk tot extra marges in de prijsvorming, waardoor wisselkoersen worden opgestuwd. De hele samenleving wordt hierdoor benadeeld.

De CBvS zal haar toezichtsbeleid in de vreemdevalutasfeer aanscherpen. Hiermee wordt beoogd de wisselkoers te stabiliseren en rust te brengen op de valutamarkt. De wisselkoers van de US-dollar en de euro staan sinds mei onder toenemende opwaartse druk vanwege een toegenomen vraag op de valutamarkt, terwijl het aanbod van vreemde valuta niet dienovereenkomstig toeneemt. Anderzijds zijn de importen van Suriname geleidelijk weer op gang gekomen na de Covid-periode. Hierboven komen de dure olie- en voedselprijzen internationaal vanwege de oorlog in Oekraïne. Dit laatste betekent dat onder meer oliemaatschappijen op maandbasis meer US-dollars nodig hebben om dezelfde hoeveelheid brandstof te importeren. De wisselkoers is dus de resultante van vraag en aanbod op de valutamarkt.
 De vraagzijde van de valutamarkt wordt hoofdzakelijk beheerst door importeurs die deviezen nodig hebben voor de invoer van goederen en diensten. Deze goederen en diensten worden geconsumeerd door het publiek dat op zijn beurt vraag uitoefent met Surinaamse dollars. Het monetair beleid van de CBvS richt zich op de beheersing van de liquiditeiten in omloop en zo dus indirect op beheersing van de wisselkoers.

Advertenties

Wednesday 27 July
Tuesday 26 July
Monday 25 July