Cairo: Mathoera moet stoppen met wat ze doet

Rodney Cairo, voorzitter van de Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM), roept minister Krishna Mathoera van Defensie op om “te stoppen met wat ze doet” want de bond heeft genoeg bewijs om ook naar de rechter te stappen. Mathoera vindt de actie van de bond onterecht, heeft een kortgeding voorbereid om toekomstige acties te verbieden en stelt dat de bond nooit heeft kunnen aantonen dat de organisatie 1.700 leden telt.

Zoals eerder aangekondigd heeft het ministerie van Defensie, maandag een kortgeding ingediend tegen de VRM. Ondertussen heeft de VRM de aangekondigde acties even on-hold gezet. Dat heeft de vereniging gisteren omstreeks 10.00 uur in een brief medegedeeld aan minister Mathoera, meldt Defensie.

De VRM heeft maandag bij De Nationale Assemblee een petitie aan griffier Ruth de Windt overhandigd. Dit keer is er niet gemarcheerd naar het gebouw. Cairo is met enkele bestuursleden de stukken komen afgeven. Voor de bond is het belangrijkste punt dat de militairen een salarisverhoging krijgen van 150 procent. Op vrijdag is ook een petitie ingediend bij het Kabinet van de President.Vrijdag heeft minister Mathoera een kortgeding aangekondigd. Ze heeft aangegeven dat het voor militairen verboden is om te staken. “De minister mag zeggen wat ze wil, de vakbondsrechten zijn daar,” merkt Cairo op. Mathoera heeft ook opgemerkt dat de bond niet kan staven dat zij 1.700 leden heeft. Cairo is daar onduidelijk over. “Het is tegen de cultuur van militairen om met cijfers te gooien,” zegt hij. “Ik zie dat de minister het vaak doet in de media. Wij gaan ook een brief sturen naar de minister dat ze moet ophouden om met cijfers van militairen te gooien in de media.””De bond is heel groot,” benadrukt Cairo. “Als de minister wil dat we de exacte cijfers tonen, dan kunnen we de exacte cijfers tonen. Als ze dat wil, kunnen we dat doen. De minister moet niet starten met iets waarbij ze in problemen kan komen. Wij van de bond hebben genoeg bewijzen om veel aan de rechter te geven. Bij deze vraag ik de minister, minister houdt u op, stop met wat u bezig bent, anders zijn wij ook genoodzaakt om zeer zeker naar de rechter te gaan.”In het weekend is de VRM niet benaderd voor gesprekken, geeft Cairo aan. “Als we niets horen in de loop van de week gaan delen van de bond niet aan Srefidensi meedoen,” deelt hij mee. Cairo benadrukt dat de actie niets te maken heeft met politiek. “De statuten zijn duidelijk. De mensen in het bestuur mogen geen politieke achtergrond hebben en mogen geen lid zijn van een politieke partij. Laat de mensen maar door vertellen wat ze willen. Wij zijn bezig een positieve strijd aan te gaan voor de leden van de organisatie.”